In kaart: zoveel procent van de Arnhemse huurders doet aan scheefwonen
Weinig betalen voor een huurwoning in Arnhem. Dat klinkt in deze tijd bijna onmogelijk, maar toch is dit het geval…
Wanneer meerdere volwassenen met een bijstandsuitkering in hetzelfde huis woonden in Arnhem, kortte de gemeente hun uitkering. Dat wil zeggen dat hun uitkering verlaagd werd en ze dus maandelijks minder geld op hun rekening kregen. Die regel heet de kostendelersnorm en is vanaf 1 juli 2022 verleden tijd.
Door de kostendelersnorm konden sommige ouders met een uitkering hun volwassen kinderen geen onderdak meer bieden, omdat hun uitkering vanaf het moment dat het kind 21 jaar of ouder is verlaagd werd. Dat bracht sommige ouders in financiële problemen. Nu gaat de kostendelersnorm echter pas in wanneer een thuiswonend kind van bijstandsgerechtigde ouders 27 jaar wordt in plaats van 21.
De reden voor deze versoepelde regeling is woningnood. Er zijn weinig woningen beschikbaar voor 21-jarigen die het huis uit moeten of willen vanwege de kostendelersnorm. Daarom is het fijn als zij nog even thuis kunnen blijven wonen zonder dat hun ouders daardoor een lagere uitkering ontvangen.
Bovendien gaan mensen met een uitkering minder snel samenwonen omdat ze dan minder bijstand ontvangen. Eerder was het zo dat wanneer je in de bijstand zat en ging samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, je de uitkering verloor. Omdat dat een drempel is voor samenwonen blijven bijstandsgerechtigden alleen wonen. Zo komen er dus ook minder woningen beschikbaar.
Om meer beschikbare woningen te creëren wil de gemeente bijstandsgerechtigden stimuleren om toch te gaan samenwonen. Daarvoor doen ze een proef waarin alle Arnhemmers met zo’n uitkering zes maanden mogen samenwonen zónder dat hun uitkering verlaagd wordt. Met deze proef kijkt de gemeente of bijstandsgerechtigden minder een drempel voelen om te gaan samenwonen en of dit ze bevalt.
Wil je meedoen aan de proef voor samenwonen? De gemeente benadert Arnhemmers die in aanmerking komen zoveel mogelijk persoonlijk. Je kunt je ook melden bij je regisseur, dat is de contactpersoon van Werk en Inkomen van de gemeente Arnhem, je aanmelden via de gemeentesite of bellen naar 0800 1809.
Voor de versoepeling van de kostendelersnorm hoeven Arnhemmers die een bijstandsuitkering hebben of daarvoor in aanmerking komen niets te doen. Zij ontvangen deze maand vanzelf een brief van de gemeente.
In onze gids
Populaire rubrieken