Aha! Daarom was het zo mistig in Arnhem
De afgelopen dagen liepen we in de wolken. De ‘Twins’ leken opeens niet meer hoog, de Lazy King had geen uitzicht over Arnhem meer en soms zag je overkant van de straat niet eens! Waarom was het eigenlijk zo mistig in Arnhem? Indebuurt zocht het uit.
Mist kun je zien als een ‘wolk aan de grond’: kleine waterdruppeltjes in het onderste gedeelte van de atmosfeer. Aan de kust is het zo’n vijftig dagen per jaar mistig, in het binnenland zeventig tot honderd dagen per jaar.
Hogedrukgebied
De mist van afgelopen periode ontstond door een combinatie van een hogedrukgebied met een vochtige ‘grenslaag’ (het onderste gedeelte van de atmosfeer). Roosmarijn Knol van WeerPlaza: “De perfecte voedingsbodem voor het ontstaan van hardnekkige mist en laaghangende bewolking.”
Voorlopig nog mistig
Gedurende afgelopen week verschoof de mist naar het zuiden van Nederland. Maar de kans is groot dat de mistlampen in januari en februari nog wel aan moeten. Roosmarijn: “Het ziet ernaar uit dat hogedrukgebieden de komende dertig dagen nog weinig tot geen aanstalten maken om drastisch van positie te gaan veranderen.”
Arnhem Weer