Huisarts Nelleke zet zich in voor betere oogzorg: ‘Het scheelt tijd voor artsen en kosten voor patiënten’
Aangeboden door Menzis
Steeds meer mensen, zowel ouderen als jongeren, krijgen te maken met slechter wordende ogen of oogaandoeningen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk de nodige oogzorg krijgt, werken zorgprofessionals in de regio door project Oogvallei efficiënter samen. Daardoor hoef je niet meer naar de oogarts in het ziekenhuis, maar kun je terecht bij een deelnemende optometrist. En dat heeft verschillende voordelen.
Nelleke van Eijsden van huisartsenpraktijk De Ginkel is één van de vele huisartsen die meedoet met project Oogvallei. “We merken dat het aantal mensen met oogklachten groeit, maar de capaciteit van oogartsen groeit niet hard genoeg mee. Daardoor worden de wachttijden langer. Door project Oogvallei worden mensen sneller geholpen en krijgen ze de juist zorg op de juiste plek.”
Oogzorg slimmer organiseren
Door het project wordt oogzorg slimmer georganiseerd. “Mensen met niet-acute oogklachten komen vaak eerst bij de opticien. Deze verwijst ze regelmatig naar ons door voor een verwijzing naar de oogarts. Maar veel patiënten kunnen juist even goed én sneller geholpen worden door de optometrist”, vertelt Nelleke. Een optometrist kan naast het meten van je brilsterkte ook je ooggezondheid onderzoeken en diagnoses stellen. Met behulp van brillen, contactlenzen of therapeutische oogoefeningen kan deze al een hoop oogklachten verhelpen. Alleen patiënten die echt door de oogarts gezien moeten worden, sturen de huisartsen door naar het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan oogtumoren en andere oogziekten. “Deze manier van werken scheelt tijd voor artsen en kosten voor patiënten. We hopen daarom dat opticiens mensen ook eerder adviseren naar een optometrist te gaan, in plaats van naar de oogarts.”
Lees verder onder de foto >

Ruim de tijd
“Veel oogproblemen kunnen huisartsen ook zelf oplossen”, vertelt Nelleke. “Dat gaat vooral om de problemen die aan de buitenkant van het oog zitten. Maar soms heeft iemand klachten waarvoor je ín het oog moet kijken. Dat kan een optometrist doen.” Huisartsen kunnen in dat geval ook vragen stellen aan de oogarts, maar het is nog makkelijker om de hulp van een optometrist in te schakelen. Bovendien neemt de optometrist ruim de tijd voor je, terwijl dat door grote drukte niet mogelijk is bij de oogarts.
Kortere wachttijden
Als de oogklachten toch een medische oorzaak hebben, dan kan de optometrist een patiënt rechtstreeks doorverwijzen naar de oogarts in het ziekenhuis. Mensen die echt gezien moeten worden door de oogarts komen daar door project Oogvallei sneller terecht. Nelleke: “Niet alle mensen met staar moeten gelijk geopereerd worden. De optometrist kan hen vaak goed helpen. Op die manier houdt de oogarts de handen vrij om de patiënten te zien die ook daadwerkelijk zijn of haar hulp nodig hebben.”
Lees verder onder de video >
Geen eigen risico betalen
Een bijkomend voordeel is dat je voor een behandeling bij de optometrist geen eigen risico of eigen bijdrage hoeft te betalen. Dat scheelt in de portemonnee, en zo krijgen oogartsen meer ruimte voor patiënten met complexere aandoeningen. “Project Oogvallei is een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek”, vertelt Nelleke. “Het initiatief houdt de zorg toegankelijk. Bij staar kan een optometrist de patiënt bijvoorbeeld twee tot drie jaar in de gaten houden voordat diegene naar de oogarts moet.”
Zorg voor leefkracht
Menzis werkt aan het versterken van de leefkracht van ieder mens. Leefkracht is de positieve kracht van gezond leven. Of je nu ziek of gezond bent, jong of oud. Juist door bewust om te gaan met je gezondheid, ga je zelf die positieve kracht ervaren. Zowel fysiek als mentaal. Voor Menzis gaat het daarbij om het inzetten van passende zorg die werkt, die inzet op gezondheid en het verbeteren van kwaliteit van leven en op het voorkomen van zwaardere zorg. En dus ook door zorg slimmer te organiseren, samen met zorgaanbieders. Het project Oogvallei is daar een mooi voorbeeld van.
Meer weten over leefkracht? Kijk op menzis.nl en ontdek welke hulp er is.