Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is vanaf nu verboden in Arnhem en zo reageren Arnhemmers

Door Carin van der Meij 23 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. Dit betekent het voor Arnhem.

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Arnhem

  • Alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook evenementen onder de honderd mensen zijn niet toegestaan. Deze evenementen gaan bijvoorbeeld niet door.

En dit is tot 6 april verboden

  •  Alle overige samenkomsten. Dus ook een verjaardagsfeest thuis met meer dan 3 mensen die niet bij het huishouden horen. Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen mogen nog wel, maar met een maximum van dertig personen.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Arnhemmers niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.
  • Drukte in winkels en op markten. Winkels en markten moeten gesloten worden en openbaar vervoer beëindigd als men zich niet aan de richtlijnen houdt zoals de 1,5 meter afstand.

Burgemeester Marcouch krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Marcouch krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Arnhemmers kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Marcouch mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Eerder vandaag vertelde hij aan onze collega’s van De Gelderlander dat als hij ziet dat dit nodig is, hij dat ook zou doen. In hetzelfde interview gaf hij aan het wel belangrijk te vinden dat mensen naar buiten kunnen. “Voor mensen met een kleine woning is dat erg nodig.”

Of er verder nog maatregelen genomen worden specifiek voor Arnhem, zal de komende dagen blijken, zo verklaart de gemeente Arnhem op twitter.

Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.

Zo reageert Arnhem op de aangescherpte maatregelen

Grote bruiloften en verjaardagsfeesten zijn tot 6 april verboden. Ook kappers moeten nu dicht, in ieder geval tot en met 6 april. Het gaat nog een hele kluif worden om in de praktijk goed te handhaven:

Anderen hebben er een hard hoofd in of de aangescherpte maatregelen voldoende zijn.

Sportclubs die nog hoop hadden voor een toernooi later dit voorjaar reageren ook teleurgesteld:

Lees ook

Coronavirus in Arnhem: de stand van zaken in onze stad

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in Arnhem. De maatregelen die worden getroffen om het viru...

 

adv.