Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van toneel naar podcast: ‘we hadden nooit verwacht dat dit allemaal onder onze eigen stad bestond!’

Door Jolinda van Alfen 4 juni 2020

Wat doe je als in je coronatijd geen toneel meer kunt spelen? Op zoek gaan naar alternatieven om toch creatief bezig te blijven. Anna Schoen en Linda Zijl zouden met een voorstelling op de zomerfestivals zoals Hoogte80 in Arnhem en Festival Boulevard in Den Bosch staan, maar raakten in plaats daarvan betrokken bij een spannende podcast, die hun leven zou veranderen.

We spreken Anna over het avontuur waarin zij onverwacht verzeild raakte. “Ik was met Linda op zoek naar lokale toneelspelers en theatermakers om een alternatief te maken tijdens de coronacrisis, nu we niet zoals we gewend zijn op de festivals spelen. We kwamen bij Laurens van Lottum terecht, hij gaf aan dat hij al een tijdje bezig was met bepaald materiaal. Hij deed er nogal vaag over en gaf ons een enveloppe, die moesten we maar bekijken.”

De dames openen nieuwsgierig de enveloppe. Ze vinden een aantal onduidelijke foto’s van de Hema, en een harde schijf met uren aan geluidsopnamen. Het gaat om opnames van Laurens toen hij per toeval in het ondergrondse van Arnhem belandde. Anna: “De eerste paar minuten dachten we dat we in de zeik werden genomen, dit was te absurd. Toen we verder luisterden beseften we, dit is zo ontzettend veel, dit is gewoon echt. Hier moeten we iets mee doen!”

Tekst gaat verder na de afbeelding

Foto: toneelgroep ECHO

Ze besluiten om met Laurens samen een podcast te maken, zodat alle Arnhemmers kunnen ontdekken dat er meer onder de grond van onze stad is dan wij denken. We vragen Anna natuurlijk wat ze hebben ontdekt. “Daar kan ik niet al te veel over vertellen in dit stadium, dat is te gevaarlijk. Laat ik zeggen dat wat we onder de grond zijn tegengekomen verschillende kleine leefwerelden zijn, die zich niet meer buiten bevinden, maar vermoedelijk al langere tijd achter gesloten voordeuren. En waar andere wetten en regels zijn gaan gelden.””

Andere samenleving

Ze stelt dat dit ook wel past bij de huidige tijd. “We moeten deels opnieuw onze samenleving gaan vormgeven, natuurlijk gaan we nu wel meer naar buiten, maar op een bepaalde manier leven we in een isolement.” Volgens Anna is dat wat Laurens heeft meegemaakt, precies die situatie, maar dan in een snelkookpan.

Oke, dat klinkt nog wel een beetje vaag, wat gaan we nou horen als we de podcast luisteren? Anna: “Het begint bij het feit dat Laurens zijn sleutels verliest, hij laat ze per ongeluk vallen in een put bij de Mariënburgstraat in Arnhem. Het openen van deze put werd angstvallig tegengehouden. Via een omweg is het hem alsnog gelukt in de put te komen. Omdat de gang van zaken zo vreemd was, is hij geluidsopnames gaan maken.”

Tekst gaat verder na de afbeelding

Bewijsmateriaal zoeken. Foto: toneelgroep ECHO

En zo gaan we als luisteraars mee met Laurens door een nog niet eerder ontdekt ondergronds gangenstelsel in Arnhem. Anna: “Je verwacht gewoon niet dat zoiets onder je stad bestaat. Er is een extra dimensie bijgekomen.” Niet alles wordt duidelijk tijdens de tocht door het ondergrondse. “We gaan nog het riool in onder het Willemsplein, op zoek nog naar bewijsmateriaal. En iemand vertelde ons dat er in het oude cultuurcentrum in de Marienburgstraat bij een verbouwing in 1974 een luik naar de kelder werd gevonden, met een gat, zo diep dat je de bodem niet kon zien. Werkmannen hebben toen iemand laten afdalen, maar die heeft zich weer laten ophijsen, onbegonnen werk. We zouden graag in contact komen met iemand die hier meer van weet.”

Script voor een film

Tot slot vragen we of dit verhaal – het klinkt volgens ons als een script voor een enorm spannende film – nog een vervolg gaat krijgen. “Misschien wel. Kijk voor Laurens was het ook wel een traumatische ervaring, maar in de toekomst, in het post corona tijdperk sluit ik bijvoorbeeld een tv-serie met Laurens in de hoofdrol niet uit.”

‘Ondergronds’ is een week lang iedere dag te beluisteren van zondag 7 juni tot en met zondag 14 juni
via de website van toneelgroep ECHO (www.tgecho.com), soundcloud, spotify en de verschillende podcast apps.

adv.