Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronamaatregelen verlengd: ‘begrijpelijk, maar niet minder verdrietig’

Door Ilse Zoutewelle 31 maart 2020

Dit zag je al van verre aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. Helaas, we moeten nog wat langer wegblijven van onze favoriete stekkies in Arnhem. We verzamelden de eerste reacties onder Arnhemmers. ‘Begrijpelijk, maar niet minder verdrietig.’

Alle maatregelen die zouden gelden tot 6 april, zijn nu verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dus: thuiswerken, niet naar de kapper, het museum of uit eten. Daarnaast blijven de scholen gesloten tot en met de meivakantie. Voor evenementen en sportwedstrijden verandert er niets: die zijn nog steeds tot en met 1 juni verboden. Het kabinet zal in de week vóór 28 april bekend maken of de maatregelen worden verlengd.

Maak geen plannen voor de meivakantie

We moeten er niet vanuit gaan dat alles na 28 april weer normaal is. “Maak vooral geen plannen voor de meivakantie”, benadrukte Mark Rutte in de persconferentie. Ook voor het paasweekend is het advies: blijf thuis en reis niet door het land.

Zo reageert Arnhem

Kortom: we moeten nog even volhouden. Wat vinden Arnhemmers hiervan? Marian van Hooij reageert namens Platform Binnenstad Arnhem: “De verlenging van de maatregelen is geen verrassing en het is ook duidelijk noodzakelijk. Maar dat maakt het niet minder verdrietig voor ondernemers. Zowel kleine winkeliers als de grotere ketens staan enorm onder druk.”

Ondernemers binnenstad onder druk

De aangekondigde tegemoetkomingen moeten volgens Marian dan ook snel in werking worden gezet. “Als je bedenkt dat bijvoorbeeld kledingwinkels net hun voorjaars- en zomercollecties in de winkels hebben hangen, die hebben niet veel op hun bankrekening staan zeg maar.”

Ze benadrukt dat ze zich helemaal kan vinden in de woorden van premier Rutte, dat we het samen moeten doen. “Dat geldt zeker voor de zorg, voor iedereen in onze samenleving, maar ook voor ondernemers. Ik hoop dat toeleveranciers in deze tijden ook coulant zijn en hopelijk de eigenaren van winkelpanden ook, wat betreft de huur.”

Zelf gaat de club ook weer in beraad. “We hadden al een gratis bezorgservice in het leven geroepen, die verlengen we. De klant en de winkelier hoeven hier niets voor te betalen. Zo proberen we een klein beetje te helpen, ook al is het een druppel op de gloeiende plaat, alle druppels helpen.”

Horeca vreest faillissementen

Sander Wind van het Arnhemse restaurant FortVier, is ook voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Gelderland. Hij liet aan de Gelderlander weten dat de horeca begrip heeft voor deze maatregelen, maar de impact is er niet minder door: “In het gunstigste geval zal 15 tot 20 procent van de bedrijven het loodje leggen nu ze langer dicht blijven, maar mogelijk zelfs 30 tot 40 procent.”

Met een baby binnen

Arnhemmer en kersverse vader Michael van den Borne is tot dusver tevreden. “Het valt me alles mee. Ik ben blij dat de getroffen maatregelen werken. En dat wij op deze voet, waarin veel mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de overheid geen té grote stempel hoeft te drukken, verder gaan. Hopelijk blijft dit aanhouden en krijgen we deze week geen klap van mensen die vorige week massaal eropuit zijn gegaan.”

Voor Michael is het geen ramp om thuis te zijn. “Er is genoeg te doen waar ik anders niet aan toe kwam. Het is wel balen dat we de gezelligheid niet op kunnen zoeken. Maar nu het mooi weer wordt, kunnen we in ieder geval wel lekker in de tuin zitten!”

Studie ligt stil

Bo Lenting studeert Sociaal Juridische Dienstverlening en voelde zich in het begin zwaar getroffen door de maatregelen van het RIVM. “Continue binnen zitten is nooit mijn ding geweest, ik ben een buitenmens! Constant bekroop mij het gevoel van een ouderwetse saaie zondag die té lang duurt.”

Het gevoel dat ze niet met een gerust hart de deur uit kan gaan is voor haar erg vreemd. “Inmiddels ben ik er al meer aan gewend. Ik ben activiteiten binnenshuis gaan zoeken. Zo heb ik een paar deuren in huis weer fris wit geschilderd, iets wat al lang moest gebeuren. Ook ben ik meer gaan tekenen en schilderen op canvas. Hier had ik normaal gesproken mijn rust niet voor kunnen vinden’’, zegt Bo lachend.

Of ze het nog langer vol kan houden? Bo denkt van wel: “Het moet wel, maar ik kan zeker niet wachten om Arnhem weer levendig te zien!”

Alles over corona in Arnhem

Coronavirus in Arnhem: de stand van zaken in onze stad

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in Arnhem. De maatregelen die worden getroffen om het viru...

adv.