Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buiten dansen of je verjaardagsfeestje vieren: zo zit het met de coronamaatregelen

Door Jolinda van Alfen 19 augustus 2020

Heb je ook gekeken naar de persconferentie van dinsdag 18 augustus? De boodschap was duidelijk, om het coronavirus onder controle te houden moet iedereen zich aan alle maatregelen houden. Maar hoe zit het ook alweer precies? Mag je nu wel of niet dansen in de buitenlucht? En hoe zit het met visite ontvangen?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

“Om maar met de deur in huis te vallen: het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons land”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 18 augustus. Om het aantal coronabesmettingen te verminderen, heeft het kabinet nieuwe landelijke maatregelen getroffen. Deze en de oude nog steeds geldende maatregelen op een rij:

Visite

Wil je thuis je verjaardag vieren, met familie samenkomen of een andere borrel of feestje organiseren? Dat kan, maar beperkt. Er is een dringend advies om maximaal zes gasten uit te nodigen, kinderen tot 12 jaar en eigen huishouden niet meegerekend. Mensen moeten wel anderhalve meter afstand kunnen houden, dus het ligt aan de ruimte hoeveel gasten je daadwerkelijk kunt uitnodigen. Hoe groot of klein je huis ook is: voor iedereen ligt het maximum op zes personen.

Indebuurt redacteur Jolinda heeft haar moeder op visite. Op veilige afstand. Foto: indebuurt Arnhem

Swipe voor meer regels

Feesten in zaaltjes

Wil je toch meer mensen uitnodigen op je verjaardag? Feestjes in een gehuurde zaal mogen wel. Maar alleen als alle gasten zich registreren, anderhalve meter afstand houden en vaste zitplekken krijgen. Dit geldt ook voor bruiloftsfeesten, er is geen maximum aantal mensen, maar iedereen moet voldoende afstand kunnen houden en zoveel mogelijk blijven zitten.

Swipe voor meer regels

Dansen bij festivals

De meeste festivals zijn afgelast. Toch mogen er weer kleinschalig evenementen worden georganiseerd, onder bepaalde voorwaarden. Hiervoor moet wel een vergunning aangevraagd worden. Voorbeelden zijn Park Open (eind augustus), Hoogte80 Terras en PopupPark. Over de muzikale avonden in Coehoornpark onder de noemer PopupPark  ontstond afgelopen weekend veel ophef. Mensen stonden te dansen, dat mag toch helemaal niet? Voor de duidelijkheid: je mag bij buitenevenementen wel dansen, als je maar anderhalve meter afstand van elkaar kunt houden, bij maximaal 250 mensen. De organisatie moet daarop toezien. Voor horeca gelden strengere regels. Zit je op het terras en wil je even een dansje wagen? Dat mag dus niet. De regels voor de horeca zijn onlangs aangescherpt:

Het terras van café Babo

Horecaregels aangescherpt: hier moet je rekening mee houden

We moeten ons aan meer regels gaan houden als we naar een terras, restaurant of kroeg willen. Eerder...

Swipe voor meer regels

Weer naar kantoor?

Nou nee, ook hiervoor geldt de oude regel, werk zoveel mogelijk thuis. Premier Rutte benadrukte gisteren dat we niet moeten rekenen dat dit vanaf 1 september anders zal zijn. Als je wel naar een kantoor gaat, gelden daar ook de anderhalve meter afstand regels.

Swipe voor meer regels

Kind met een snotneus niet naar school

Alle middelbare- en basisscholen gaan weer open, alleen kinderen met gezondheidsklachten moeten thuisblijven. Ook als iemand binnen het gezin is besmet met het coronavirus, mogen kinderen niet naar school.

Swipe voor meer regels

Hoe zit het met thuisquarantaine?

Als je terugkomt van vakantie uit het buitenland, en dat land is oranje, dan krijg je het dringende advies om thuis te blijven. De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen. Dat geldt ook als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus.

Swipe voor meer regels

Extra lokale regels

Het is mogelijk om op lokaal niveau extra maatregelen te treffen, als dat nodig is. De gemeente Arnhem zal daarover communiceren en indebuurt houdt je natuurlijk ook op de hoogte daarvan. Wil je weten of het druk is in de stad? Dan check je de druktemeter.

Op deze handige kaart zie je waar het druk is in Arnhem

Voor wie er wel weer op uit wil, maar drukke plekken wil mijden is er nu de Monitor Bezoekersdrukte....

Lees ook

Corona-update van het RIVM: dit zijn de laatste cijfers van Arnhem

De afgelopen weken zijn er steeds meer Nederlanders positief getest op het coronavirus. Maar deze we...
Coehoornpark Foto: Madelon Spierenburg

Coronaproof feestje? Veel vragen over dansende mensen bij PopupPark Coehoorn

Lourens Trimp, beter bekend als DJ Lourenz en vrolijke pakketbezorger, heeft voor veel commotie en v...

9 x ‘soaps’ uit de Arnhemse geschiedenis

De Blauwe Golven, het Aardvarken, het Rembrandttheater: zomaar een aantal onderwerpen die Arnhemmers...

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.