Wauw! Check deze superoude foto’s van de Ketelstraat in Arnhem

Door Brechtje van Dam 17 maart 2019

Hij staat zelfs op het Monopolybord, zo beroemd is de Arnhemse Ketelstraat! Een van onze drukste winkelstraten, wie kent hem niet? Al jaren is de Ketelstraat het winkelhart van de stad, en dan hebben we het echt niet over de afgelopen 20 jaar… Al ver daarvoor vestigden winkeliers zich hier om hun waren te verkopen. En zo zag dat eruit. 

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

De Ketelstraat in de 19e eeuw

ketelstraat in arnhem straatbeeld
foto: Gelders archief 5529

Ja, zo lang is dit al een belangrijke straat in Arnhem. Op dit beeld uit 1880 (zo ongeveer de oudste foto die we hebben kunnen vinden) is het vrij rustig in onze hoofdstraat. De foto is lichtelijk beschadigd maar toch kun je nog mooie details zien zoals het kleine balkon links op de foto.

De film

ketelstraat in arnhem arnhemsch theater
foto: Gelders archief 5641

Voor ons was dit nieuws: in de jaren 20 kon je in de Ketelstraat een filmhuis vinden genaamd het Arnhemsch theater. Dankzij een lezer weten we dat het theater tot halverwege de jaren 50 te vinden was in de Ketelstraat.

Zwanenstraat

ketelstraat arnhem
fotocredit: Louis Bisseling

Een blik op de Ketelstraat vanuit de aangelegen Zwanenstraat. Deze foto – ontvangen van onze lezer Louis – geeft je een zicht op wat toen nog van Schijndel’s schoenen was. Nu vind je daar de snackbar Swoopy.

Drukte in de stad

ketelstraat in arnhem
foto: Gelders archief 5532

Een zaterdagmiddag in de Ketelstraat: ook toen in 1925 was het soms zo druk dat je alleen maar een zee van mensen kon zien. Nu maken we dat nog steeds regelmatig mee, al hebben ze tegenwoordig vaak bruine Primark-tassen vast 😉

Auto’s in de Ketelstraat

Foto: Gelders Archief, nummer 1501-04 – 5655

Er is een tijd geweest dat je met auto en al door de Ketelstraat kon scheuren. Dat is goed te zien op deze foto die volgens het Gelders Archief gemaakt  is tussen 1955 en 1965.

Verwoest Arnhem

ketelstraat in arnhem
foto: Gelders archief 111

Niet veel panden in de binnenstad hebben de oorlog overleefd, maar  dit bijzondere gebouw op de hoek van de Ketelstraat en Land van de Markt wel. Tegenwoordig vind je onder het pand de Adidaswinkel.

Albert Heijn in de Ketelstraat

ketelstraat in arnhem albert heijn
foto: Gelders archief 1534 – 1631

Vandaag de dag vind je geen supermarkten meer in de Ketelstraat, alleen andere winkels. Vroeger zat echter ongeveer halverwege een Albert Heijn met aangrenzende lunchroom.

Terrasje pakken

ketelstraat in arnhem
foto: Gelders archief 4959

Wat een leuk straatbeeld met dat terrasje! Tegenwoordig vind je geen terrassen meer in de Ketelstraat helaas, daar is het meestal ook wel te druk voor. In 1980 waren ze er nog wel. Kan jij het je herinneren?

Fooks

ketelstraat in arnhem fooks
foto: Gelders archief 4953

Of het echt de Ketelstraat is kun je op deze foto nauwelijks zien. Modezaak Fooks zien we ook al even niet meer in de binnenstad. Maar misschien heb jij hier nog ooit een leuk t-shirt gescoord?

Koopavond in de Ketelstraat

ketelstraat in arnhem bijenkorf
foto: Gelders archief 2071

Een prachtige foto van een winkelavond in 1990, met de oude vertrouwde logo’s van de Bijenkorf rechts op de foto.

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.