Toen in Arnhem: zo vierden we vroeger Pasen

Door Redactie indebuurt Arnhem 21 april 2019

Pasen, een heerlijk lang weekend! Of je nu lekker met familie gaat brunchen of met vrienden gaat stappen, het is altijd leuk zo’n extra vrije dag. Wij vragen ons af wat Arnhemmers vroeger deden met de Pasen. Kijk je mee?

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Naar de kerk

Pasen Arnhem vroeger
Foto: Gelders Archief nr
1501-04 – 17412

Je weet vast wel dat Pasen niet is bedacht om de Paashaas te plezieren en massaal eieren te zoeken. Nee, Pasen is een christelijke feest om te vieren dat Jezus is opgestaan, op de derde dag na zijn kruisiging. Vroeger gingen er meer mensen naar de kerk dan nu, dus ook met Pasen. Hier zien we de st. Walburgiskerk, een opname uit begin 1900.

Eieren en lekkernijen

Foto: Gelders Archief
1501 – 417

De boodschappen voor het Paasontbijt, die haalden Arnhemmers bijvoorbeeld bij Joh. Vermeulen aan de Oeverstraat. Deze foto is genomen rond 1920.

Palmpasen

Pasen Arnhem vroeger
Foto: Gelders Archief 1501-04 – 248

Vroeger deden kinderen mee aan de verschillende Palmpasenoptochten, van oudsher een katholieke traditie. Palmpasen is de laatste zondag van de vastenperiode en een week voor Pasen.

Onderweg snoepen

Foto: Gelders Archief 1538 – 83
Fotocollectie De Boer

Nog een foto van een Palmpasenoptocht, op het Gele Rijders Plein ergens in de jaren ’60. Dit kind had moeite om niet te snoepen onderweg.

Chocola!

Pasen vroeger Arnhem
Foto: Gelders Archief 1534 – 1616, Collectie: Jaquet

Een chocolade-ei hoorde er vroeger ook al bij. En dan gingen Arnhemmers graag naar Mousset.

Lekker eropuit

Foto: Gelders Archief 1583 – 14313 Collectie: voormalig gemeentearchief Arnhem 2

Als het mooi weer was met Pasen, dan kozen Arnhemmers er ook voor om samen erop uit te gaan. Een fietstochtje bijvoorbeeld.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.