Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Arnhem: er nog ‘ontsierende reclame’ op de gevels stond

Door Jolinda van Alfen 8 december 2019

Een reclame op je gevel aanbrengen is zo makkelijk nog niet in Arnhem. Je moet een omgevingsvergunning aanvragen, zowel voor de reclame zelf als het aanbrengen van het object. Vervolgens mogen anderen ook nog reageren op je plan en krijg je – meestal – binnen acht weken een besluit over de aanvraag. Vroeger ging dat wel anders, met alle gevolgen van dien. Wij hebben een aantal foto’s opgespoord.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Reclame in den beginne

Gelders archief nr
1501-04 – 5699
Collectie: 1501-04 – Fotocollectie voormalig gemeentearchief Arnhem

Het maken van reclame is ontstaan door de ontwikkeling van de moderne industriële maatschappij. Het allereerste reclamebureau in Nederland werd gevestigd in 1846 in Rotterdam en heette Nijgh en Van Ditmar. In Arnhem zien we aan het einde van 1800 ook al reclame-uitingen zoals op deze foto in de Koningstraat, gezien vanaf het gemeentehuis.

Best wel cute

Foto: Gelders Archief nummer 1501-04 – 8867. Fotocollectie voormalig gemeentearchief Arnhem

Sommige gevelreclames waren helemaal niet zo ontsierend, maar zelfs wel cute. Vinden wij dan. Dit is de drogisterij, gevestigd in de Nieuwstad begin jaren 70.

Rommeltje in de jaren 70

Winkels in de Nieuwstad, o.a. links Nijbo, drogist D’Oude Vijzel, Polak, Meijers Muziekhandel Bron: Gelders Archief Nummer: 1501-04 – 8866 Fotocollectie voormalig gemeentearchief Arnhem

Dat er regels zijn gekomen snappen wij wel, de Nieuwstad was bijvoorbeeld wel een rommeltje in de jaren 70 wat gevels en reclame betreft.

Jaren 80

Foto: Gelders Archief: 1524 – 2688 Collectie: Diacollectie Gemeente Arnhem

Dat werd in de jaren 80 nog niet veel beter, zoals op deze foto genomen in de Nieuwstad te zien is.

Zelf de verfkwast gepakt

Foto: Gelders Archief 1524 – 4290 Diacollectie Gemeente Arnhem

De eigenaar van deze verf-en behangwinkel heeft vast zelf de verfkwast gepakt. Deze foto is gemaakt in de jaren 70 in Klarendal.

Lekker duidelijk

Foto: Gelders Archief 1534 – 1395, Collectie Jaquet

Het is wel duidelijk wat je hier kunt kopen. Varkensvlees! De foto van Slagerij Janssen is gemaakt in de jaren 50 in de Jansstraat.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.