Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in: zo ging het eraan toe in Arnhem tijdens de Romeinse tijd

Door Tian van der Snee 1 december 2019

Wist je dat in het Erfgoedcentrum van Rozet een aantal overblijfselen van Arnhem uit de Romeinse tijd liggen? Hier kom je precies te weten hoe het er in die periode in Arnhem aan toe ging. Wij namen een kijkje. 

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland, langs de Rijn, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Deze grens heette de limes, is ontstaan omstreeks 15 na christus en liep langs Arnhem.

Tufsteen Castellum Meinerswijk

Langs de grens van het Romeinse Rijk en het noorden van Nederland staan allemaal forten en versterkingen (verzamelnaam = castella). Deze zijn gemaakt ter voorbereiding van aanvallen uit het noorden door de Germanen.  De castella liggen op ongeveer twee uur loopafstand van elkaar. Zo ontstond er een uitgebreide, goed onderhouden infrastructuur die de forten met elkaar verbindt. In de Arnhemse wijk Meinerswijk stond zo’n castella. Archeologen vonden op die plek later een groot stuk turfsteen. De inscriptie op de steen betekent: Het eerste legioen Minerva deugdzaam en trouw.

tekst loopt onder de foto door 

Tufsteen Erfgoedcentrum Rozet Foto: indebuurt Arnhem

In het kort: Nederland tijdens de Romeinse tijd

Omstreeks 50 voor Christus bereikten de Romeinen onder de leiding van Julius Caesar het zuiden van Nederland. Honderd jaar lang probeerden ze het natte noorden onder controle te krijgen. De grens van het Romeinse rijk liep langs de Rijn. In die honderd jaar probeerden de Romeinen het noorden te veroveren, maar de barbaren (zo werden de Germaanse noorderlingen genoemd) waren stug. Het lukte de Romeinen niet om het noorden van Nederland te veroveren. De aanwezigheid van de Romeinen in het zuiden heeft wel zijn voordelen gehad. Zij introduceerden onder andere het schrift, rechtspraak; ontwikkelde infrastructuur met verharde wegen en vaarroutes.

tekst loopt onder de foto door 

Tijdlijn Erfgoedcentrum Rozet Foto: indebuurt Arnhem

Arnhemse barbaren

De grens van het Romeinse rijk in het noorden liep dus langs de Rijn. Dit betekent dat Arnhem niet bezet was, onze buurstad Nijmegen wel. In Arnhem leefde een verzameling van volken, die taal, cultuur en religie deelden, maar geen overkoepelende instituties kenden. Volgens de Romeinen waren zij barbaren. Vanaf het jaar 250 begon het Romeinse Rijk in het noorden af te brokkelen. Het Romeinse leger lukte het niet om de grenzen dicht te houden voor vijandige stammen, die steeds vaker en dieper hun rijk binnendrongen.

Gewoontes

Alle volken en stammen die onder de Germanen vielen spraken Germaans. Ze woonden in houten boerderijen en verbouwden producten als koolraap, granen en groenten. Familie was heel belangrijk voor de Germanen, ze woonden dan ook vaak met ze allen in een huis. Verschillende familiegroepen leefden ook weer bij elkaar in een dorp. Omdat ze op medisch gebied nog niet zo ver waren stierven kinderen bij de geboorte of op vroege leeftijd.

 

Lees en kijk ook:

Arnhem in de middeleeuwen: dit zien we er nog van terug in de binnenstad

Hoe zag Arnhem er in de middeleeuwen uit? In de periode van 500 na Christus tot aan ongeveer 1500 he...

Toen in Arnhem: wie was Audrey Hepburn?

Audrey Hepburn. Er staat een standbeeld van haar in de Lawick van Pabstraat en een plein in de binne...

Toen in Arnhem: zo zag de Hoogkamp er door de jaren heen uit

De Arnhemse wijk Hoogkamp is tussen 1920 en 1940 gebouwd. In de wijk is een hoop veranderd. Er reed ...

adv.