Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Arnhem: het water van de Rijn de stad (bijna) in kwam

Door Jolinda van Alfen 12 januari 2020

Het water van de Rijn staat in de winter en aan het begin van de lente vaak hoger dan in de rest van het jaar. De Rijn moet meer regenwater en bij invallende dooi ook veel smeltwater afvoeren. Dat heeft in het verleden wel eens voor grote problemen gezorgd. Wij blikken terug op tijden waarin het water de Arnhemmers bijna aan de lippen stond.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Toen de Nelson Mandelabrug er nog niet was

Foto: Gelders Archief nummer 1501-04 – 13261

Vroeger hadden we in Arnhem een Schipbrug, op de plek waar nu de Nelson Mandelabrug ligt. In de jaren twintig van de vorige eeuw kwam het water daar gevaarlijk hoog.

Watersnood in 1926

Foto: Gelders Archief nummer 1501-04 – 12119

In januari 1926 kende de Rijn de hoogste waterstanden ooit gemeten. Bij Lobith werd een waterstand van 17 meter (!) boven NAP vastgesteld. Op verschillende plaatsen in het rivierengebied braken toen dijken door, en ook de Arnhemse benedenstad kwam blank te staan. De Rijnkade ter hoogte van de Vossenstraat was verzakt, zoals op deze foto is te zien. Bron: Oud Arnhem.

Jaren ’70

Foto: Gelders Archief 1501-04 – 12143

Ook in de jaren zeventig kwam het water behoorlijk hoog te staan in de Rijn. Deze foto is van het hoge water in 1970, ter hoogte van de Oranje Wachtstraat.

De Praets in vroegere, natte tijden

Foto: Gelders Archief 1501-04 – 9802

De Praets, op de zuidelijke Rijnoever in het uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk, dichtbij de huidige Nelson Mandelabrug zag het er vroeger, als het water hoog was, heel anders uit. Volgens de gegevens van het Gelders Archief zou deze foto van 1857 zijn, maar toen waren er nog geen auto’s of straatlantarens. Wij denken dat de foto van 1926 moet zijn.

Hoog water aan de Rijnkade

Foto: Gelders Archief 1501-04 – 12610

Niet alleen de lage kade liep vroeger onder water, op deze foto van 1910 heeft de hele Rijnkade last van het hoge water.

Heel hoog in 1995

In de winter van 1995 bereikten de rivieren in Nederland een kritische hoogte. Er wordt vaak gesproken over de bijna watersnoodramp. De evacuatie van het Rivierenland is een van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen verplicht uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal. Ook Arnhem ving mensen uit het rivierengebied op.

Lees ook

Toen in Arnhem: zo zag de Hoogkamp er door de jaren heen uit

De Arnhemse wijk Hoogkamp is tussen 1920 en 1940 gebouwd. In de wijk is een hoop veranderd. Er reed ...

Toen in Arnhem: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit

Arnhem heeft een aantal middelbare scholen - de een weliswaar een stukje ouder dan de ander. Ben je ...
trams in arnhem

Zo zag het eruit toen er nog trams in Arnhem reden

Geloof het of niet, maar voor de halve stad vol hing met trolleyleidingen, hadden we in Arnhem ook t...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Arnhem

adv.