Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ken jij ze nog? 9x deze Arnhemse winkels bestaan niet meer

Door Brechtje van Dam 8 september 2019

Als je nu terug kijkt naar foto’s van de jaren 50, 60 of 70 herken je onze stad soms niet eens terug. Winkels komen, winkels gaan. Straten worden opgebroken, passages gebouwd. Weet jij nog hoe het er vroeger uit zag? Deze Arnhemse winkels zijn al lang gesloten. 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Souvenirshop

arnhemse winkels
fotocredit: Gelders archief 4636

Het lijkt net een winkel aan de kust met die opblaasbootjes boven de deur. Maar dat is het niet. Dit is een souvenirwinkel die je niet lang geleden nog kon vinden in de Jansstraat. Op deze foto uit 1965 was het prachtig weer, net als nu.

‘Arnhemse balletjes’

arnhemse winkels
fotocredit: Gelders archief 4797

Het Grote Oord herken je ook niet meer terug op deze foto. Bijvoorbeeld met de Kodakwinkel, en de firma L. Meuwese en J. Keuken. Voor Arnhemmers die al lang in onze stad wonen misschien nog steeds een begrip!

IJssalon Zilli

arnhemse winkels
fotocredit: Gelders archief 2646

Helaas is dit pand in de oorlog verwoest, maar daarvoor vond je hier in de Vijzelstraat nog IJssalon Zilli. Deze is na de oorlog wel teruggekomen in de stad, maar uiteraard in een ander pand.

Zomers straatbeeld

arnhemse winkels

Een prachtige zomerse foto van Arnhem in de jaren 60. Op de achtergrond de winkel Driessen, toen nog razend populair. Naast Driessen overigens de ”nieuwbouw” van ijssalon Zilli.

De Nieuwstad

arnhemse winkels
fotocredit: Gelders archief 2692

Ook dit stukje Arnhem herken je bijna niet terug. De Nieuwstad, waar je vroeger nog de verlichtingswinkel Groenoord vond en dit kleine, charmante café met voor de deur een reclamebord: ‘Koffie met Arnhemse Meisjes nu f 1,50’

De bakker

arnhemse winkels
fotocredit: 3318

Vroeger, toen we nog bakkers en groenteboeren hadden. Bijvoorbeeld hier op de Geitenkamp, waar je in de jaren 80 nog Brood en Banket van G. Timmer kon bezoeken voor een vers broodje in de ochtend.

Nieuwstad in de 80’s

arnhemse winkels
fotocredit: Gelders archief 2691

Damminga Beddenspeciaalzaak, Spelbrink Motorkleding, reparateur M. Beekhuis, een Italiaanse ijsshop, en de kledingwinkel American Stores: allemaal weg, helaas.

Blackpoint

Pand Bonnie arnhemse winkels

Jarenlang was hier de populaire kledingwinkel Blackpoint. Daarna werd het heel even een bakker, en nu kun je er terecht voor een goede kop koffie bij Bonnie. Grappig: de luifel van Blackpoint hangt er nog steeds!

Klarendalseweg

Arnhemse winkels
fotocredit: Gelders archief 4290

De Klarendalseweg zit nog steeds vol winkels, al is het straatbeeld wel veranderd. Nu vind je er veel mode en moderne winkels, vroeger onder andere de winkel van Theo Walraven verf en behang. Op de achtergrond rechts boven zie je het dak van de toren van de Klarendalse goede Herder Kapel.

Lees ook:

 

 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Arnhem

adv.