Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie: waarom heet ons gebouw ‘Royal’?

Door Tian van der Snee 14 september 2019

Misschien is het je ontgaan, misschien ook niet maar… De redactie van indebuurt Arnhem zit in het gebouw Royal, recht boven Stan & Co. Wij vroegen ons af waarom het pand Royal heet en gaan op onderzoek uit! 

Royal is een pand in het hartje van Arnhem. Het ligt aan Willemsplein en is goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar ook met de auto. Het biedt kantoor, horeca en vergadergelegenheden en onze redactie zit er natuurlijk! Het gebouw komt uit 1925 en is gerenoveerd in 2015.

Foto: Gelders Archief nummer 1524 – 11678

Een pand met historie

Hier een paar gebeurtenissen op een rij:

  • 1925: Royal wordt ontworpen door de Arnhemse architect Willem Diehl.
  • 1944: Tijdens de slag om Arnhem wordt het helemaal geheel verwoest door bombardementen.
  • 1952: Een nieuw pand waar het café-restaurant in werd gevestigd wordt geopend.
  • 1970: Het pand wordt gekocht door de Algemene Bank Nederland.
  • 2016: Het pand is volledig gerenoveerd met een moderne industriële uitstraling en biedt weer ruimte aan een horecagelegenheid. Met kantoorruimte erboven.

De naam

Maar waarom heet het pand dan toch Royal? Het is in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog in gebruik als restaurant. En daar komt ook de oorspronkelijke naam vandaan. We lezen op de website Arneym.nl dat het gebouw bestond uit vergaderzalen, een rookzaal, een biljartzaal, een eetzaal, een lunchroom, een dinerzaal en een café. Royal werd al snel een begrip in Nederland. Misschien is de koninklijke naam gekozen omdat de eigenaren hoopten regelmatig gasten van het koningshuis. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, weten wij niet. Als jij hier meer over weet, laat het ons weten!

Bron: Royal Arnhem en Arneym

 

adv.