9 x deze dieren ontsnapten in dierentuin Burgers’ Zoo

Door Jolinda van Alfen 11 maart 2018

Burgers’ Zoo is thuis voor talloze dieren. Van aap tot papegaai en van zeekoe tot stokstaartje, ze wonen allemaal in de Arnhemse dierentuin. Maar zijn er wel eens dieren geweest die Arnhem zat waren en erop uit trokken? Wij doken de geschiedenis in van ‘onze’ dierentuin en kwamen achter een heleboel bijzondere verhalen. Deze dieren ontsnapten uit Burgers’ Zoo dierentuin.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Bizon houdt het voor gezien

Bizon
Een Amerikaanse bizon

In 1923 verhuisden er twee bizons in transportkisten van ‘s-Heerenberg naar Burgers’ Zoo in Arnhem. Met paard en wagen, zo ging dat vroeger. Blijkbaar duurde het een van die bizons te lang, hij trapte de kist stuk en wist te ontsnappen. Hij rende de velden in bij Beek. Met hulp van bewoners van nabijgelegen boerderijen kon de bizon weer gevangen worden.

Enorme tijgersprong

Tijger krantenbericht
Het nieuws in de GPD-bladen van 22 september 1978.

De ontsnapping van een tijger uit zijn verblijf in 1978 haalde niet alleen in Nederland alle kranten, ook ver daarbuiten. Hij was uit zijn verblijf gesprongen en had een bezoekster aangevallen. De tijgerkuil bevond zich op de plek waar nu de Desert is en was 4,5 meter diep. Op de rand stond nog een hek, dus de tijger moest hiervoor een sprong van 5 meter maken om buiten zijn verblijf terecht te komen. De vrouw overleefde de aanval omdat de tijger zijn interesse verloor, verder rende en wist nog een paar schapen te pakken, voor hij door het toegesnelde personeel werd doodgeschoten.

Vogels voor de Duitsers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden Duitse militaire artsen in het park wat wild schieten. Voor een feestmaal. Het lukte Van Hooff om de Duitsers tevreden te stellen met een grote Japanse knobbelgans. Later kwamen dezelfde Duitsers nog eens terug en werden ze afgescheept met veertig duiven, een paar fazanten, eenden en andere vogels. Een niet zo vrijwillige verhuizing van deze vogels dus. Tijdens de oorlog zijn er sowieso veel vogels verdwenen, ze werden gestolen door mensen met honger.

Stokstaartjes graven iets te ver

Stokstaartjes
Stokstaartjes zijn goede gravers en weten vaak te ontsnappen.

De stokstaartjes zijn in 2016 aan de wandel gegaan door de dierentuin. De slimme beesten hadden een gangenstelsel gegraven tot buiten hun verblijf. Ze kwamen tijdens voedertijd steeds terug. Er werd een tijdelijk hek geplaatst waardoor de dieren niet meer konden ontsnappen en later werd het verblijf grondig onder handen genomen.

 Chimpansee Joke zoekt het hogerop

Nature Pbs Monkey GIF by ThirteenWNET - Find & Share on GIPHY
In de jaren vijftig was er een chimpansee die een van de verzorgers regelmatig hielp tijdens de bouw van nieuwe verblijven. De aap Joke kon zelfs achter de kruiwagen lopen en gaf allerlei gereedschap aan. Op een dag was Joke een beetje moe van al het werken en klom hoog in een boom. Ze maakte er een lekker nest en was niet van plan om naar beneden te komen om naar haar verblijf te worden gebracht.

Aap in gracht

Chimpanseeverblijf Burgers
Het huidige chimpanseeveblijf. Bron Youtube

In de jaren tachtig was er een tragische poging tot ontsnapping. De aap Nikki verdronk in de gracht van het apenverblijf, na veelvuldig te zijn gepest door twee alfamannen. Tot op de dag van vandaag verschillen primatologen van mening of dit zelfmoord zou zijn, of een poging om te vluchten.

 Olifanten op hol

Olifant
Er wordt al jaren niet meer met olifanten gewandeld zoals vroeger wel het geval was.

In de jaren vijftig werd er regelmatig met de olifanten gewandeld.  Op een dag schrok een olifant zo van een schreeuwende chimpansee dat hij door het park begon te rennen. Verzorgers wisten de olifant uiteindelijk met lekkere hapjes te kalmeren.
Elephant Converse GIF - Find & Share on GIPHY

Apen in Sonsbeek

sonsbeek vroeger water
foto: Gelders archief 1501 – 12585

In 1955 ontsnapten er acht Rhesusapen uit hun verblijf. Ze kwamen in het Sonsbeekpark terecht en in de wijk Sint Marten. Vijf van de apen konden weer gevangen worden, maar drie verdwenen en werden nooit terug gevonden.

Chimpansees naar het restaurant

Chimpansee ANP
Chimpansees houden van lekker eten en drinken. Foto: ANP

In 1973 wisten drie chimpansees over de muur van hun verblijf te klimmen, door een lange stok te gebruiken. Twee werden al snel gevangen maar een aap wist het restaurant te bereiken en deed zich tegoed aan een flesje chocomel. Om daarna zelf weer het restaurant te verlaten alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Hij werd in zijn kraag gevat door verzorgers.

Bron: Het boek Burgers’ Zoo, uitgave ter gelegenheid van het 85 jarig jubileum door Burgers’ Zoo en het Gelders Dagblad.

Burgers’ Zoo bezienswaardigheden

Nu gesloten09:00 - 18:00

Antoon van Hooffplein 1, Arnhem

Bekijk meer:bezienswaardigheden
<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶