Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x deze dingen van vroeger missen we totaal niet in Arnhem

Door Jolinda van Alfen 20 september 2020

Arnhem is natuurlijk altijd al fantastisch geweest. Toch zijn er ook wel dingen te bedenken die menig Arnhemmer totaal niet mist. Gewoon, omdat het onhandige dingen waren, omdat het oerlelijk was óf omdat er iets veel leukers voor in de plaats is gekomen!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Stank van de fabrieken

De AKU fabriek, Gelders Archief nummer 26337

Misschien kun jij je het niet voorstellen, maar vroeger hing er vaak een naar luchtje boven Arnhem. De AKU fabriek, de Gasfabriek om zo maar twee voorbeelden uit het verleden te noemen waarbij er door omwonenden regelmatig werd geklaagd over stank. Die missen we niet.

Geen kleingeld om te bellen

Telefooncel aan het Gildemeestersplein eind jaren tachtig. Foto: Gelders Archief 1526 – Fotocollectie Piet Veeren

Hoe deden Arnhemmers dat vroeger? Als ze veel later dan gepland thuis zouden zijn, maar onderweg niet even konden appen of bellen. Nee, dat we kleingeld nodig hadden om te kunnen bellen, of later een telefoonkaart, dat missen we niet.

Auto’s in de binnenstad

missen we niet in arnhem auto's binnenstad
Gelders archief 1524 – 3764

Misschien was het destijds wel praktisch, maar met de hoeveelheid auto’s op de weg tegenwoordig zijn wij erg blij dat ze niet meer in de binnenstad van Arnhem mogen. Kun je rustig rondwandelen zonder op te hoeven letten of uitlaatgassen in te ademen.

De oude bieb

rozet leuke stembureaus in arnhem
Foto: De Gelderlander

Laten we duidelijk zijn: het is niet dat er veel mis was met de oude bibliotheek, maar wat we ervoor in de plaats hebben gekregen is zo leuk! Rozet is niet alleen een prachtige bibliotheek maar ook een heel bijzonder gebouw met leuke horeca en andere activiteiten. Zouden we niet willen missen.

Bouwput

oude station in arnhem
foto Gelders Archief: 8686

De bouw van het station van Arnhem duurde zo lang dat het leek alsof er geen einde in zicht was. Veel Arnhemmers moesten daarom elke dag door de bouwput heen, hoe schattig het tijdelijke station ook was. Toch wel fijn dat alles nu strak en nieuw is!

Het ‘oude’ Spijkerkwartier

De Spijkerstraat in 2006. Foto: Gerdien Mogendorff, Gelders Archief nummer
1501-01 – 9168

Over de ontwikkelingen in het Spijkerkwartier verschillen de meningen, maar een ding zijn Arnhemmers het vaak toch over eens: het is een stuk rustiger geworden door de jaren heen.

De vuilniszakken op straat

Foto indebuurt Arnhem

Goed over afval raken Arnhemmers niet snel uitgepraat. En de meningen over het afvalbeleid zijn sterk verdeeld. Toch is het wel fijn dat er minder vuilniszakken op straat zijn nu er overal afvalcontainers geplaatst zijn. In theorie, de praktijk is wel ietsje lastiger.

Overal mogen roken

Foto: Gelders Archief 1538 – 106 Collectie:
1538 – Fotocollectie De Boer

Kun jij je nog voorstellen dat je na een heerlijk etentje de sigarettenrook van het tafeltje naast je zat in te ademen. Of misschien rookte je zelf nog wel, overal waar dat mocht. Nou dat missen wij niet!

 

 

 

 

 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.