Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Arnhem

Door Jolinda van Alfen 21 oktober 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Arnhemmers wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje


Telefooncel aan het Gildemeestersplein eind jaren tachtig. Foto: Gelders Archief 1526 – Fotocollectie Piet Veeren
Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Arnhem stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Arnhem zijn ze verdwenen.

Overal roken

Er werd zelfs een wedstrijd sigaar roken gehouden in Arnhem. Foto: Gelders Archief Collectie: 1538 – Fotocollectie De Boer
Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen. Er werden in de jaren 60 zelfs wedstrijden sigaren roken gehouden. Zoals op de foto te zien is in café Amstelbron. Winnaar van de wedstrijd was diegene die de langste askegel op zijn sigaar kon houden.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Foto: Gelders Archief 1526 – 2166. Fotocollectie Piet Veeren

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

cd
Beeld: ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan.

Typen en faxen

Werkzaamheden op kantoor van de gemeentepolitie eind jaren 60. Foto: 1583 – 4798 Fotocollectie voormalig gemeentearchief Arnhem 2

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Arnhem stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over. Nog wat langer geleden moesten we alles eerst op de typemachine uittikken. En dan in een enveloppe doen en per ouderwetse post opsturen. Lang leve het internet de e-mail!

In een rij staan en… wachten

Concertkaartjes kopen? We moesten in de rij op het postkantoor. Ook voor een postzegel trouwens. Deze foto is van vlak voor het Postkantoor een andere bestemming kreeg. Nu vind je hier het Taphuys. Bron: Gelders Archief: Gerdien Mogendorff, nummer 1501-01 – 1105

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of voor de allernieuwste iPhone. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Beeld: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Arnhem.

Lees ook:

9 x deze winkels in Arnhem missen wij!

Er is een hoop verdwenen in Arnhem wat wij liever niet hadden zien gaan. Het centrum is enorm verand...

Toen in Arnhem: er nog ‘ontsierende reclame’ op de gevels stond

Een reclame op je gevel aanbrengen is zo makkelijk nog niet in Arnhem. Je moet een omgevingsvergunni...

Toen in Arnhem: de Koningstraat door de jaren heen

Als je aan het centrum van Arnhem denkt, kom je al gauw uit bij de Koningstraat. Het is een van dé b...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Arnhem

adv.