Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

10x de Hommelstraat in Arnhem vroeger en nu

Door Brechtje van Dam 19 mei 2019

Arnhem heeft veel bijzondere, karakteristieke straten die de persoonlijkheid van onze stad laten zien. De Hommelstraat is er daar één van. De Hommelstraat is altijd al een unieke plek in Arnhem geweest, zelfs in 1900 al. Kijk mee naar deze bijzondere foto’s van de Hommelstraat in Arnhem van de afgelopen 100 jaar.

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Hoek Velperplein

hommelstraat arnhem
fotocredit: Gelders archief 4332

Op deze foto uit 1900 zie je de Hommelstraat op de hoek met het Velperplein. Kinderen poseren voor de foto van een helaas onbekende fotograaf.

Koffie op de hoek

hommelstraat arnhem koffiekafeetje
fotocredit: Gelders archief 4378

Hier de Hommelstraat gezien vanaf het hoogste stuk. De foto is gemaakt omstreeks 1905. Rechts zie je een koffiecafé op de plek waar nu nog steeds Het Koffiekafeetje zit, op de hoek met de Spoorwegstraat.

De Kroon

hommelseweg arnhem
fotocredit: Gelders archief 1453

In 1910 vond je in de Hommelstraat nog magazijn De Kroon. Eigenaar van het magazijn was G.F. Bomers, hier poseren de medewerkers.

Reclameborden

hommelseweg arnhem
fotocredit: Gelders archief 4379

Het ”drukke” gevoel van Hommelstraat is van alle tijden, zo zien we op deze foto. Overal winkels en andere ondernemingen in deze drukke straat. Dat zie je ook al op deze foto uit de jaren 30.

Hommelsepoort

hommelseweg arnhem
fotocredit: Gelders archief 4219

Hier nog zonder de woorden ”Feyne Ramadan”, maar toch zal je de Hommelsepoort wel herkennen. Deze foto is gemaakt ergens tussen 1930 en 1940.

Evacuatie

hommelseweg arnhem
fotocredit: Gelders archief 2072

De Hommelstraat maakt ook onderdeel uit van de rauwe geschiedenis van Arnhem. Op deze foto uit circa 1944 zien we de evacuatie van zusters en bejaarden van Insula Dei, dat door de Duitsers in brand is gestoken. De bewoners konden ontsnappen door een achterpoortje. Een deel van de stoet kwam over de Hommelstraat; sommige ouderen werden op driewielers en handwagens vervoerd. Kort daarna was er een inzameling voor deze mensen, waaraan, ondanks de algemene nood, gul werd gegeven.

Verwoesting

hommelseweg arnhem
fotocredit: Gelders archief 5426

De Hommelstraat is hard geraakt tijdens de Slag om Arnhem. Veel van de karakteristieke panden sneuvelden en moesten na de oorlog weer worden opgebouwd.

Jaren 70

hommelstraat arnhem
fotocredit: Gelders archief 5041

Dit lijkt al meer op de Hommelstraat zoals we hem kennen. Op deze foto uit de jaren 70 zien we wel een hoop winkels die niet meer bestaan.

Auto’s

hommelstraat arnhem
fotocredit: Gelders archief 5037

Altijd leuk om beelden te zien van die oude auto’s, onder andere op dit mooie plaatje uit de jaren 70.

Hommelsemarkt

hommelstraat arnhem hommelsemarkt
fotocredit: Gelders archief 519

Zo zie je maar weer hoe oud de traditie van de Hommelsemarkt inmiddels is. Op deze foto uit 1980 was het ook al razend druk!

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Arnhem

adv.