Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x geheimen over bar/collectie/kantine DE.GROEN

Aangeboden door Collectie De Groen 2 juli 2020

Wonen in de stad heeft iets magisch, er valt steeds weer iets te ontdekken. Ook in Arnhem. Wist jij bijvoorbeeld dat je middenin het centrum vers gebakken pizza kunt eten in een prachtige binnentuin? En dat je hier dingen ziet die je niet voor mogelijk hield: échte wolken bijvoorbeeld. Ja, DE.GROEN heeft veel geheimen. Wij mogen er negen verklappen.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Op dit terras waan je jezelf in Frankrijk

Dit prachtige terras van DE.GROEN vind je middenin het stadscentrum. Foto: DE.GROEN

Het is zomer. De lucht trilt van de warmte. Zwetend loop je door de winkelstraat, op zoek naar een plek om van een welverdiend drankje te genieten. Net wanneer jij je afvraagt of je zo’n plek wel gaat vinden, doemt een mediterraanse oase op. Achter een kolossale poort schuilt een prachtig gebouw met karakteristieke gevel. Een gigantisch terras compleet met perenbomen, magnololias en grote parasols. Welkom op het mooiste coronaproof terras van de stad! Niet in de Provence, maar middenin Arnhem en dagelijks geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Ontstaan vanuit liefde en een groot hart

Links Marjolein de Groen en rechts Peter Jordaan. Foto: Natascha Libbert

DE.GROEN dankt haar naam aan Marjolein de Groen. Ze kwam naar Arnhem om kunst te studeren aan Artez. Tijdens haar studie werd ze verliefd op de stad. “Met name de buitengebieden van Arnhem zijn fantastisch!” Volgens Marjolein zijn alle clichés waar. “Je vindt hier prachtige grote ruimtes en er zijn oneindig veel wandelgebieden.” Tien jaar na haar studie kwam ze de liefde van haar leven tegen, Arnhemmer Peter Jordaan.

Samen met Peter richtte ze bar/collectie/kantine DE.GROEN op. “Ik wilde kunstenaars helpen.” En dat kun je maar op één manier doen: “Door kunst te kopen!” Ze maakt er geen geheim van dat ze dit kan doen dankzij een erfenis, maar ze loopt er niet graag mee te koop. “Gaan we nu in luxe leven of gaan we voor de kunst?” Was vraag die Marjolein en Peter elkaar destijds stelden. Marjolein: “Die keuze was snel gemaakt, we willen kunstenaars ondersteunen. Dit doen we door kunst te kopen en daarbij richten we ons zoveel mogelijk tot jonge mensen.”

“Kunstkijkers zijn vaak ouder. Daarom vinden wij het ook zo leuk om te kopen van jonge mensen. En natuurlijk om met die jonge mensen in gesprek te gaan. Ik leer iedere dag van die andere generatie, want soms begrijp ik hun kunstwerken niet direct. We leren hier dus van elkaar. Maar je leert alleen als je iets wil zien. Alles begint met kijken en het leren begrijpen”, vertelt de Arnhemse ondernemer.

Er is een gigantische binnentuin

Een glimlach van oor tot oor, het is echt genieten in deze binnentuin. Foto: indebuurt Arnhem

Achter de kantine bevindt zich braakliggend gebied, wat grenst aan theater aan de Rijn. Het is de binnentuin van DE.GROEN compleet met moestuin en al! Ja, daar komen de verse ingrediënten op je broodje vandaan. Echt een verborgen pareltje, middenin te stad en toch is het er lekker rustig. Tijdens een warme dag kun je genieten in de zon én in de schaduw.

Lokaal gebrande koffie en rijkelijk belegde broodjes

Daar wil je toch je tanden in zetten? Foto: DE.GROEN

Een terras is natuurlijk niet compleet zonder iets lekkers. Loop naar binnen en laat je verassen door het aanbod in de kantine. De koffie die hier geserveerd wordt, is een echte aanrader. Het is koffie van Brew2cup uit de Kortestraat. Wat deze koffie bijzonder maakt? “Zij blenden de koffie niet, maar ze hebben één mooie koffie uit Colombia. Je weet dus precies waar de koffie vandaan komt. Ze branden de koffie in hun eigen branderij en dat proef je”, vertelt Marjolein enthousiast.

Hmmm, verse pizza’s uit een échte houtoven

Vrijdag én zaterdag is het voortaan pizzadag! Verse pizza’s uit de houtoven. Foto: DE.GROEN

Elke vrijdag en zaterdag om 18.00 uur hebben pizzabakkers Rens Pörtzgen en Matthieu Reijnoudt de pizzaoven opgestookt. Er is keuze uit vier verschillende pizza’s met wekelijks andere toppings. Oftewel; elke vrijdag pizza eten zonder dat het gaat vervelen. En alles is vers! Om 21.00 uur houden de jongens het bakken voor gezien. Maar genieten van een drankje en de fijne binnentuin kan nog tot 23.00 uur.

Je kunt hier ook erg goed met kinderen eten. Want er is genoeg ruimte om ze te laten spelen, zodat mama ook even kan ontspannen op de vrijdagavond.

Loungen en films kijken in een oude kluis

Spannend hè? Naar drie verschillende beelden kijken in een donkere oude kluis. Foto: DE.GROEN

“Dit prachtige gebouw was vroeger een bank. Daarna heeft er een muziek- en dansschool ingezeten en vervolgens heeft het tien jaar leeg gestaan”, vertelt Marjolein terwijl we naar beneden lopen.

Eenmaal beneden kom je uit bij de kluis van de oude bank. In deze gigantische ruimte liggen zitzakken om in te loungen. Aan de wand hangen drie schermen waarop je films kunt kijken. Drie schermen tegelijk; hoe vet is dat?

Er is een winkel met boeken en aparte cadeaus

Deze winkel vind je achterin het gebouw, een ware verassing. Foto: indebuurt Arnhem
Deze broches zijn prachtig en een goed voorbeeld van zo'n leuk cadeau. Foto: indebuurt Arnhem

Last minute een cadeau scoren? Wist je DE.GROEN een fantastisch winkeltje heeft? Je vindt hier kleine kunstwerkjes en sieraden variërend in prijs van €8,- tot €100-,. Deze winkel is geopend van donderdag tot en met zondag, van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Maar er is meer. Online zijn toffe t-shirts en tassen verkrijgbaar, bekijk en bestel ze hier!

Een volledig avondje uit? Zelfs dat is mogelijk!

Geef eerst je ogen de kost en leer bijzondere dingen. Foto: DE.GROEN
Daarna lekker natafelen in de binnentuin. Foto: indebuurt Arnhem
Heb je ooit zulke kleurrijke pizza gezien? Foto: indebuurt Arnhem
DE.GROEN heeft een toffe vacature open staan! Foto: indebuurt Arnhem

Misschien heb je binnenkort een vriendenweekend of een familiedag in de planning staan? Sinds de laatste versoepelingen kan dit weer. Ooit overwogen om van échte kunstkenners iets over kunst te leren? Tijdens een rondleiding met Marjolein ga je in de snelkookpan: “We dagen je uit om goed te kijken, in plaats van er iets van te vinden.”

Dit avondvullende programma begint met een ontspannen welkomstdrankje op het heerlijke terras. Daarna ga je met Marjolein mee naar boven, na terugkomst twijfel je aan je eigen ogen. Gelukkig krijg je een drankje om even bij te komen. Vervolgens mag je plaats nemen in de prachtige binnentuin. De pizzabakkers hebben de houtoven al opgestookt en de verse ingrediënten klaargezet. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je favoriete pizza uitzoeken en te genieten.

Lekker avondje hè? Dit hele avondvullende programma inclusief eten en drinken kost je maar €30-, inschrijven kan per mail. En meer informatie vind je hier.

Je weet niet wat je ziet als je naar boven gaat

Adembenemend mooi is deze ruimte, als je boven bent kun je het pas echt goed zien. Foto: DE.GROEN

En dat is echt zo. Bovenin dit gebouw zijn bijzondere dingen te zien. “We houden van werken waar je naar moet kijken. Als je niet goed kijkt, dan zie je niets”, aldus Marjolein. Daar is niets van gelogen, bij binnenkomst twijfel je aan je eigen ogen. Sterker nog, hier zijn zelfs dingen gebeurd die niet mogelijk lijken. Boven hangt bijvoorbeeld een foto van het Atrium met een gigantische wolk. Marjolein: “Het lijkt alsof dit met Photoshop gedaan is hè, maar het is echt! Iemand heeft hier in het gebouw echte wolken gemaakt.”

De collectie boven is niet zomaar toegankelijk. Marjolein en Peter organiseren normaal gesproken rondleidingen door deze bovenverdieping. De huidige coronamaatregelen gooien roet in het eten. Dat vindt ze erg jammer. “Ik ga graag in gesprek met mensen. Daar leer ik zelf ook van. Ik vind het bijzonder interessant om iemand te leren kijken. Je hebt tijd nodig om kunst te zien, het is een vak. Dit betekent niet dat je het niet kunt zien.”

Daarom gaat ze het anders doen. “Vanaf 17 juli gooien we de deuren open, zodat dit werk toegankelijk is voor iedereen.” Een buitenkansje dus en een kaartje kost maar €8,-. Ben je onder de 18 of studeer je aan Artez? Lucky you, dan kost een kaartje zelfs maar €5,- euro. Je bestelt je kaartje eenvoudig online!

“Een ontspannen sfeer, daar staan wij voor. Ik wil graag dat alle mensen zich thuis voelen op deze plek”, sluit Marjolein af. Als je het aan ons vraagt is dit wel gelukt, wat een toffe ontdekkingen middenin het centrum van Arnhem!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Collectie De Groen. Meer over Collectie De Groen ontdekken?

Collectie De Groen cafés

Gesloten12:00 - 22:00

Weverstraat 40, Arnhem

Bekijk meer:cafés
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.