Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zomertijd gaat in: wie verzet de klokken in Arnhem?

Door Jolinda van Alfen 28 maart 2020

We zien het weer voorbij komen op social media. De tijd gaat vooruit. En ja, ook wij zouden het liefst even twee maanden vooruit spoelen. Maar dat gaat niet, de tijd wordt dit weekend slechts een uurtje verzet. Op je telefoon gaat het automatisch. Wij vroegen ons al eerder af hoe dat op station Arnhem in zijn werk gaat. En hoe zit het met klok op de Eusebiuskerk? We zetten het nog eens voor je op een rij.

De Eusebius

Nee, er is niemand die ’s nachts een laddertje opklimt en om 2 uur ’s nachts de wijzers naar 3 uur zet. Judith Reijnders, baliemedewerkster bij de Eusebiuskerk  legt het uit: “De klokken worden radiografisch vooruit gezet, om 2 uur ’s nachts zie je wellicht de wijzers een uurtje verder draaien.”

Stationsklokken

Hoe gaat de klok op het station komend weekend een uur vooruit? Moet er iemand ’s nachts zijn bed uit om aan de wijzers te draaien? Nope. Dit wordt centraal gestuurd.

Technische weetjes

Wij kwamen tijdens onze speurtocht naar het hoe en waarom van de stationsklokken een vrij technisch verhaal tegen op wikipedia. Mocht je hier geen zin in hebben, dan is nu het moment om verder te klikken op onze site.

Moederklok

We noemden het al eerder, er is bijna op elk station een moederklok aanwezig en wel van het type Boline van Bosch. Deze ontvangt het DCF77-signaal en zet het om in impulsen. Bij kortsluiting springt een automatische zekering, deze kan eenvoudig gereset worden, waarna de moederklok automatisch de klokken weer op tijd zet.

Klokken in kantoren en ruimtes van NS zijn aangesloten op het systeem. Een secondewijzer is hier niet nodig. Op het perron is een secondewijzer wél nodig: voor de conducteur die op het perron wacht tot hij het vertreksein mag geven.

Zo, weet je dat ook weer. Oh en vergeet dus niet de klok een uur vooruit te zetten zaterdagnacht!

Lees ook

Arnhems mysterie opgelost: hoort Schaarsbergen nou bij Arnhem of niet?

Schaarsbergen is zo'n stukje in de gemeente Arnhem waarvan het niet helemaal duidelijk is waar het b...

Mysterie opgelost: hier dienen die zwarte touwen voor langs de A12

Het moet je wel eens opgevallen zijn: die zwarte touwen die vastzitten aan de wegportalen boven de w...

Mysterie: wat doen die glimmende ‘struikelstenen’ in de stad?

Goudkleurige stenen waar een naam in gegraveerd staat: je komt ze op een aantal plekken tegen in Arn...

 

Meer over

Mysteries

adv.