Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hier dienen die zwarte touwen voor langs de A12

Door Jolinda van Alfen 7 maart 2020

Het moet je wel eens opgevallen zijn: die zwarte touwen die vastzitten aan de wegportalen boven de weg. Je ziet ze als je over de A12 van Arnhem naar Ede rijdt. Lezeres Anne vroeg zich waar die kabels voor dienen en daar waren wij ook wel benieuwd naar.

Extra stevigheid voor bij een grote storm? Kunst? Eigenlijk allemaal onlogische opties, vonden wij. Want zo’n wegportaal voor matrixborden staat stevig genoeg op ‘eigen’ poten en kunstig kun je het niet echt noemen, deze zwarte touwen langs de A12 bij de afslag 25 (Oosterbeek/Wolfheze/Arnhem-Centrum) en op meerdere plekken.

Het kostte wat moeite, maar we hebben de kabels op de foto gekregen. Foto: indebuurt Ede

Faunaoversteekplaatsen

Het antwoorden vinden wij in De Gelderlander. Het blijken klimtouwen te zijn voor… eekhoorns! Bovenop de wegportalen liggen faunaoversteekplaatsen, als een soort goot. Via deze oversteekplekken kunnen eekhoorns naar de overkant van de weg zonder gevaarlijke capriolen uit te hoeven halen. Voor de eekhoornpopulatie is dat goed, omdat ze dan genetisch materiaal uit kunnen wisselen. Maar ze moeten er wel kunnen komen. En daar zijn de touwen voor. Overigens mogen boommarters en andere kleine dieren gebruikmaken van de faunaoversteekplaats 😉

Een overstekende eekhoorn bij dit wegportaal is op video gezet:

Die hekken langs de A12 moeten eekhoorns en boommarters tegenhouden zomaar op de A12 te belanden. Die zijn van glad materiaal, zodat eekhoorns er niet overheen kunnen klimmen.

Even geduld aub

Overigens heeft het wel even geduurd voor de eerste eekhoorns de oversteek aandurfden. In 2016 werden de faunaportalen aangelegd, tijdens de verbreding van de A12, en pas in december 2018 zetten de eerste eekhoorns voet op de brug. Dat is niet gek, volgens Vidmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging. “Het gaat om een grote constructie die zich nog in de omgeving moet ‘nestelen’. Na enige tijd verdwijnen allerlei geurtjes die verstorend kunnen werken en daarnaast heeft de vegetatie rondom passages tijd nodig om te ontwikkelen, zodat voldoende dekking en geleiding naar de voorziening ontstaat. Wel maken boommarters inmiddels gebruik van verschillende onderdoorgangen van de A12 tussen Arnhem en Ede.”

Cute! Eekhoorntjes nemen hun eigen brug (eindelijk) in gebruik

Wij vinden dat het tijd is voor een echt feel good berichtje. Komt 'ie: er zijn twee eekhoorns die h...

adv.