Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is de langste straatnaam van Arnhem

Door Jolinda van Alfen 6 juni 2020

We plaatsten een oproepje om erachter te komen wat nou de langste straatnaam van Arnhem is. We zetten de reacties op een rij en delen natuurlijk de winnaar (voor zover wij weten dan).

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Lange lanen

Door lezers werden er een aantal lanen aangedragen die erg lang zouden zijn. Van naam dan, in real life valt het wel mee. We noemen de Savornin Lohmanlaan, Flugi van Aspermontlaan en de Laan van de rode baretten. Een hele regel als je dat op een enveloppe moet schrijven! Het had trouwens veel langer gekund, Savornin Lohman was een politicus van de CHU begin twintigste eeuw en heette voluit Alexander Frederik de Savornin Lohman.

Foto: Google Streetview.

Deze dames, daar kun je niet omheen

Er werden ook een aantal damesnamen getipt door jullie. Zoals de Fanny Blankers Koenstraat en de Eka Thoden van Velzenstraat. De laatste was een Nederlands schilder en beeldhouwer. Zij trouwde in 1955 met de letterkundige Cees Kelk met wie zij een zoon kreeg. Een bronzen beeld van haar hand, Dans van jonge voeten uit 1972, bevindt zich aan de Lauwersgracht (nu de vijver tussen de beide Eusebiussingels) in Arnhem.

langste straatnamen van arnhem
fotocredit: Theo Pranger/Flickr

Best bijzonder

Een andere lange straatnaam die wij opvallend vinden is de weg langs het Hazegrietje. Een nieuw mysterie, wie of wat was Hazegrietje? Heb jij een idee, mail ons dan!

Best een lange kronkelweg. Afbeelding: Google Streetview

Swipe voor de langste naam

En winnaar is: Haya van Someren-Downerstraat

Deze naam werd meerdere keren genoemd en bij een eerdere zoektocht van ons naar lange straatnamen kwamen we haar ook al tegen. De volgens ons, langste straatnaam van Arnhem is vernoemd naar Haya van Someren-Downer. Zij was een Nederlands politica. In 1959 werd ze gekozen tot lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze was met 32 jaar het jongste vrouwelijke Kamerlid tot dan toe. Zij was het eerste Tweede Kamerlid dat moeder werd, groot nieuws in 1965.

Credits: ANP PHOTO

Grappig weetje, de langste straatnaam van Nederland kom je vlakbij Arnhem tegen, in Duiven. Dit is de ‘Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort’. Weet je dat ook weer!

Hebben we gelijk of weet jij een langere Arnhemse straatnaam?

Nog meer straatnamen

arnhemmers verhuizen

Dit zijn de kortste straatnamen van Arnhem

Wist je dat er in Arnhem bijna 2000 straten, wegen, lanen, pleinen, etc. zijn? Die hebben natuurlijk...

Arnhems mysterie opgelost: waar komen deze bijzondere straatnamen vandaan?

Wist jij dat Arnhem best veel straten heeft met een grappige naam? Wij van indebuurt zetten er een p...

9 x grappige straatnamen in Arnhem

Wist jij dat Arnhem best veel straten heeft met een grappige naam? Wij van indebuurt zetten er een p...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Mysteries

adv.