Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit doen al die motten bij de straatlantaarns

Door Brechtje van Dam 17 augustus 2019

Motten komen op licht af, dat weten we wel. Als je dus de ramen open zet en de lamp aan dan wil er nog wel eens zo’n nachtvlindertje naar binnen komen. Een enkeling, af en toe. Bij enkele straatlantaarns in Arnhem zien we nu echter duizenden motten rond dwarrelen. Wat is er aan de hand?! Indebuurt zoekt het uit. 

Geen eikenprocessiemot

Al maanden is heel Nederland in rep en roer over de eikenprocessierups. Niet gek dus dat veel mensen onder de veronderstelling zijn dat de hoeveelheid motten te maken heeft met de buitensporige hoeveelheid rupsen die we in de maanden ervoor hebben moeten verdragen. Dat is echter niet waar! Het betreft namelijk geen vlinders die voortkomen uit de eikenprocessierups.

Bij de rivier

Waar we hier mee te maken hebben is de ééndagsvlieg. Deze beesten zwermen ’s nachts rond lantaarnpalen bij het station en bij de rivier. Ook op perrons hangen er veel van die beesten rond. De beestjes zijn niet gevaarlijk en verdwijnen als het goed is uiteindelijk vanzelf weer.

Goed water in Arnhem

Dat de haften ofwel ééndagsvlieg weer in zulke grote getallen terug is daar moeten we eigenlijk blij mee zijn, zo meldt De Gelderlander. Het betekent namelijk dat het met de kwaliteit van het rivierwater beter gaat. Daar komen de beesten op af. Hoewel we ze nu al jaren niet in zulke aantallen hebben gezien, was het vroeger heel normaal dat de beestjes de eerste paar weken van augustus druk bezig waren rondom de rivieren.

Heb jij ook een vraag over Arnhem waar je een antwoord op zoekt? Een mysterie wat je maar niet opgelost krijgt? Laat het ons weten en wij zoeken het uit voor je!

Lees ook:

putdeksel maxima en willem

Arnhems mysterie: Wat doen Willem-Alexander en Máxima op een putdeksel?

Is het je ooit opgevallen dat koning Willem-Alexander en koningin Màxima op deze putdeksel in de Arn...

Arnhems mysterie opgelost: waarom wij het Airborneplein ook wel Berekuil noemen

In elke stad heb je wel van die gebouwen, plekken of bezienswaardigheden die een bijnaam hebben. Hoe...
attentie buurtpreventie arnhem

Arnhems mysterie: de betekenis van de borden ‘attentie buurtpreventie’

Vooral in woonwijken zie je de borden nog wel eens hangen: Attentie buurtpreventie. Vaak zijn er een...

Meer over

Mysteries

adv.