Deze opmerkelijke feitjes over de natuur in Arnhem wil je weten
Wandel je door Arnhem, dan spot je in de natuur soms hele opmerkelijke dingen. Waarom zijn sommige bomen in Park…
Je hebt ze vast al wel eens zien hangen: die rode en blauwe bordjes met zwarte letters en cijfers op een witte achtergrond. Ze vallen op in het Arnhemse landschap, maar wat betekenen de schildjes eigenlijk? Dat lees je hieronder!
De bordjes hangen meestal op paaltjes en huizen of aan lantaarnpalen. Je komt ze door bijna heel Arnhem tegen. Onder andere in het Sonsbeekpark en in de wijk Klarendal.
De rode en blauwe bordjes heten officieel aanwijsplaten, zo schrijft Wikipedia. Ze zijn er om brandkranen, rioleringen en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten makkelijk te kunnen vinden. Voor onder andere de hulpdiensten maar ook voor bijvoorbeeld bouwvakkers en wegwerkers zijn deze bordjes erg handig! Deze mensen vinden nóg sneller waar ze naar op zoek zijn door de letter- en cijfercodes op de schildjes.
De letters en cijfers op de rode en blauwe aanwijsplaten zijn identificatiecodes, diameters en locatienummers. Hierdoor weet je in een oogopslag wat het bordje aanwijst (bijvoorbeeld een brandkraan of bepaalde leiding), wat de diameter van leidingen is en waar dat zich bevindt ten opzichte van dat bordje.
Tekst gaat verder onder de foto
De locatie van een kraan of leiding is te vinden door te kijken naar de witte T op de aanwijsplaat. Het cijfer onder de T hoeveel meter het putje (de toegang tot de leiding) vóór het bordje ligt en het cijfer links of rechts onder de T hoe ver deze naar links of naar rechts ligt. Dus: sta je een bepaalde afstand vóór het bordje en dan een aantal meters naar links of naar rechts, dan vind je wat je zoekt!
Maar welk bordje hoort bij welke leiding? Dat zie je aan de kleuren van de bordjes, want ook die hebben een betekenis. Zo verwijst een blauw bordje (met de aanduiding A, AS of DL) naar afsluiters van de waterleiding. De rode bordjes (soms met aanduiding B of BK) verwijzen naar brandkranen.
De enige vraag die nu nog rijst is: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waarom staan onze brandkranen niet gewoon op straat zoals je dat in het buitenland vaak ziet? Kan de brandweer er ook een stuk makkelijker bij, toch?
De keuze om de brandkranen in Nederland onder de grond te begraven en aan te wijzen met de rode bordjes is bewust. Nederland heeft namelijk te maken met vrieskou. Onder de grond bevriezen brandkranen en waterleidingen veel moeilijker dan boven de grond. Scheelt toch weer, als de brandweer in de winter moet blussen!
Loop jij ook rond met vragen over Arnhem waar je maar geen antwoord op kan krijgen? Laat van je horen via [email protected]! Dan lossen wij jouw mysterie voor je op.
Ben je benieuwd welke Arnhemse mysteries indebuurt al voor je oploste? Check ze hier!
In onze gids
Populaire rubrieken