Mysterie: Hier in Arnhem vind je rijke stinkerds

Door Brechtje van Dam 15 december 2018

Je kent vast de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ wel. Maar waar komt die uitdrukking vandaan? Stinkt het geld? Wassen rijke mensen zich niet goed? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen terecht in de Eusebiuskerk.

Er zijn meerdere theorieën over de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ en één heeft te maken met de oude begrafeniscultuur. In de middeleeuwen werden mensen op een kerkhof of in een kerk begraven.

Begraven

De ‘gewone’ en arme mensen werden op een kerkhof begraven. Daar had niemand last van de ontbindingsprocessen. De rijke mensen vonden hun rustplaats in de kerk. Terwijl zij daar lagen te rotten kwamen er natuurlijk allemaal vieze geurtjes vrij en daar was nog geen speciaal ventilatiesysteem voor. De rijke mensen stonken dus.

Foto: Gelders Archief nummer 1524 – 5363

Eusebiuskerk

In 2017 hebben archeologen onder de kerkvloer in de Eusebiuskerk onderzoek gedaan naar menselijke resten. Uit dat onderzoek is gebleken dat het gaat om graven uit de zeventiende en negentiende eeuw, van voornamelijk rijkere mensen. Mensen die minder te besteden hadden, kregen een plekje buiten de kerk, op het kerkhof.

Bekende personen

Verder zijn er nog de grafkelders onder de Eusebiuskerk. Hier liggen onder andere de skeletten van drie neven van Willem van Oranje. Een andere BN-er die in de Eusebius werd begraven is een van de grote promotoren van de kerk, hertog Karel van Gelre.

Vanaf 1813 is het verboden mensen hier te begraven.

Mysterie

Zit jij met een Arnhemse vraag? Wil je weten waarom Arnhem nog trolleybussen heeft of wie er eigenlijk in de witte villa in Sonsbeek woonden vroeger? Of heb je een heel andere prangende vraag over onze stad? Stuur ons een berichtje en wij gaan op zoek naar het antwoord!

Meer over de Eusebiuskerk:

Toen in Arnhem: wie zijn er eigenlijk allemaal begraven in de Eusebiuskerk?

Het was vroeger heel gebruikelijk om dierbare overledenen in de kerk, of er dichtbij te begraven. To...
zeven-dwergen-eusebiuskerk

Arnhemse mysteries opgelost: Disney op de eusebiuskerk

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen omdat het ding al jaren in de steigers staat, maar de eus...

Meer over

Mysteries

adv.