Verdwenen! Dit is waarom de koeien weg zijn uit de wei in het Sonsbeekpark
Wat staan ze er altijd vredig bij, in hun weide grenzend aan het Sonsbeekpark: de rood- en zwart-witte koeien. Ze…
Is het jou ook opgevallen dat er zo veel molshopen in Arnhem zijn? De grasvelden in onder andere het Sonsbeekpark en de Meinerswijk barsten ervan! Is dat elk jaar zo of zijn de molletjes er dit jaar wel erg vroeg bij? Indebuurt vroeg het aan boswachter Jonathan.
Een mol graaft gangen waardoor molshopen ontstaan. De boswachter vertelt waarom het blinde diertje dit doet.
”Mollen graven een heleboel gangen onder de grond. Ze gebruiken de uitgegraven aarde om de wanden van de gangen te verstevigen. Het overtollige zand wordt door de achterpoten van de beestjes naar buiten geduwd. Op grasvelden zien je dan een molshoop.”
Mollen wonen in hun eentje in een gangenstelsel en een kamer. In het voorjaar gaan mannetjesmollen op zoek naar vrouwtjes. “Ze ruimen hun kamer op en graven extra gangen”, legt Jonathan uit. Alleen in de paartijd zijn mannen welkom in het gangenstelsel van de vrouwtjesmol. Aangezien de paartijd van mollen in maart is, kan dit niet de reden zijn dat er nu veel molshopen zijn.
Maar wat is de reden dan wel? Mollen eten onder meer regenwormen, slakken en insecten. In de winter duiken regenwormen extra diep de grond in om de kou te mijden. Hierom moeten mollen meer de best doen om bij de regenwormen te komen. Vandaar dat ze heel druk zijn met graven en kunnen wij in januari en februari meer molshopen zien.
In onze gids
Populaire rubrieken