Wow! Wist je dat de Meinerswijk in Arnhem ooit onderdeel was van een Nederlandse verdedigingslinie? Deze heette de IJssellinie, ook wel de laatste Hollandse waterlinie, en moest ons land tijdens de Koude Oorlog beschermen tegen de Russen. Dat beton en die tanks die je in de Meinerswijk ziet, waren daar onderdeel van.
De IJssellinie in Arnhem bestond uit bruggen en kazematten. Met het systeem kon het land van hier tot Kampen onder water lopen om zo de opmars van het Rode Leger naar de Randstad te vertragen.
De doorlaatbrug
Als je weleens in de Meinerswijk komt, herken je hem vast wel; de imposante doorlaatbrug bij de ingang van het park. Tegenwoordig loopt er een fietspad overheen, maar vroeger had de brug een hele andere functie: de zware schotten regelden het waterpeil zodat het water niet wegstroomde en de hele polder onder water kon blijven.
Foto: Annet Oldenkamp Photography.
Advertentie wordt geladen…
Een inlaatbrug
Hieronder zie je een ander onderdeel van de verdedigingslinie. Ook deze brug was betrokken bij de regeling van het water. Het water mocht niet te hoog, maar ook niet te laag staan, aangezien er bij hoog water gewoon schepen konden varen en bij laag water alsnog tanks doorheen konden.
Foto: indebuurt.
Advertentie wordt geladen…
Shermantanks uit de oorlog
En die tanks dan? Na de Tweede Wereldoorlog bleven er een aantal geallieerde tanks achter in het uiterwaardengebied. De zogenaamde Shermantanks die nog werkten, werden in beton gegoten en ingegraven als onderdeel van de verdedigingslinie. Die tank zie je nog altijd in de Meinerswijk.
Foto: Annet Oldenkamp Photography.
Advertentie wordt geladen…
Het binnenste van een tank
Op deze foto’s zie een kunstwerk dat het binnenste van zo’n Shermantank laat zien. Alle functionaliteiten zitten erin en je kan zelfs even het stoeltje waarop de militairen zaten uitproberen. Die steekt namelijk uit het kunstwerk.
Foto: Jos Zwaan. Bron: Unsplash.Foto: Jos Zwaan. Bron: Unsplash.
2
Foto: Jos Zwaan. Bron: Unsplash.Foto: Jos Zwaan. Bron: Unsplash.
Advertentie wordt geladen…
Kazematten
De in beton gegoten tanks in de Meinerswijk worden ook wel kazematten genoemd: een gesloten bomvrije ruimte van steen of beton, ingericht voor het opstellen van geschut of vuurwapens. Hierin konden militairen zich veilig opstellen en het gebied bewaken tegen de vijand. Gelukkig bleef de Koude Oorlog koud en kwamen de Russen nooit. De rust in het uiterwaardenpark is terug, dat zie je wel aan de paarden die gezellig grazen naast de Kazematten! Ben je benieuwd naar de Meinerswijk? Check dan deze wandelroutes!
Foto: indebuurt.Foto: indebuurt.
2
Foto: indebuurt.Foto: indebuurt.
Advertentie wordt geladen…
Ook interessant:
5 x Arnhemse foto’s van de tijd dat er nog dienstplicht was
Het is deze zomer precies 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor militaire dienst werd afgeschaft. Je krijgt als je…