Arnhemse mysteries opgelost: die grote toren in de Varkensstraat

Door Brechtje van Dam 11 november 2017

Een paar weken terug stond hij er plots ineens, dit gevaarte. Een toren (of kast? of huisje?) in donkergrijze kleur met een sticker erop: ‘Hoge spanning, levensgevaarlijk.’ Spannend, maar wat doet die toren nou precies? Wij zochten het uit.

Wie goed kijkt naar deze grote grijze toren aan het begin van de Varkensstraat ziet een sticker van Liander, het nutsbedrijf dat het energienetwerk in onder andere Gelderland beheert. Het is dus eigenlijk een heel grote stroomkast, zoals je die ook vaak in het lichtgrijs ziet in andere wijken. Maar waarom zo groot? En waarom deze vorm? We bleven met zoveel vragen zitten dat we besloten te bellen met Liander.

arnhemse mysteries opgelost toren liander

Al(Liander)

Zo kwamen we in contact met Stefan Wesselink, woordvoerder van Alliander. Even voor de duidelijkheid, Alliander is een groep bedrijven die samenwerken, bestaande uit onder andere  Liander, Liandon, Kenter en Allego. Liander heeft in deze groep de functie van netbeheerder. Maargoed, terug naar die grijze toren.

De peperbus

Volgens Wesselink wordt de toren een peperbus genoemd. Die bijnaam komt – uiteraard – door de vorm: het ding lijkt immers op een uit de kluiten gewassen peperbus. Deze energiekast of peperbus is in het centrum geplaatst omdat het net de energievraag in de binnenstad niet meer aan kan. Er is meer vraag dan de leidingen aan kunnen. Dit komt omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van onder andere elektrische apparaten.

Die toename in de vraag betekent dat er meer energiekasten (transformatorhuizen) moeten komen en nieuwe leidingen moeten worden aangelegd. Dat nieuwe energiehuis kun je niet zomaar overal neerzetten. Dat moet op plekken zijn waar het net niet toereikend is. Daarom staat de energiekast op een plek die voor de leek willekeurig lijkt: het kon simpelweg niet anders.

arnhemse mysteries opgelost toren liander
Er staat ook een peperbus van Liander in de Pauwstraat

Waarom zo groot?

“Ze moeten wel groter”, vertelt Wesselink. “Deels omdat er meer ruimte nodig is en deels omdat we ook ruimte vrij willen laten voor eventuele groei. Op dit moment is dat nog niet het geval, maar mocht de vraag toenemen dan zijn we erop voorbereid.” Juist omdat ze nu groter zijn is er extra aandacht besteed aan het ontwerp om er esthetisch iets van te maken. Het ziet er immers al iets leuker uit dan gewoon een grote grijze doos midden in je straat.

Op dit moment zijn er twee van dit soort kasten in de binnenstad. Hoewel de peperbus in de Varkensstraat pas net is geplaatst, staat er ook al een tijd een exemplaar voor de FEBO in de Pauwstraat. “Voorlopig is twee voldoende”, weet Wesselink ons te vertellen. Er staat dus geen bouw van een derde peperbus voor de binnenstad op de planning.

Wat vind jij van de peperbussen: mooi ontwerp of niks aan?