Arnhemse mysteries opgelost: Disney op de eusebiuskerk

Door Brechtje van Dam 29 juli 2017

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen omdat het ding al jaren in de steigers staat, maar de eusebiuskerk is op allerlei manieren gedecoreerd. De meest opvallende toevoeging aan de verfraaiing van de kerk is misschien wel die van Disney. Want ja, er zitten echt Disneyfiguren op de kerk. 

Destijds stonden de kranten er vol van: de Arnhemse eusebiuskerk kreeg Disneyfiguren. Het was 1962 en de restauratie van de eusebiustoren was in volle gang. Beeldhouwer Henk Vreeling verzorgde een reeks van beeldhouwwerken van Walt Disney en Marten Toonder. Onder andere Pluto de hond, de zeven dwergen, Tom Poes en Ollie B. Bommel sieren de kerk. Zij namen de plaats in van de traditionele waterspuwers, de duistere figuren die op veel andere kerken te vinden zijn.

biggetjes-disney-eusebiuskerk

Voor- en tegenstanders

Hoewel een deel van de Arnhemmers niets tegen de komst van de figuren had, bleek de meerderheid geen fan van de stripfiguren te zijn. Mensen noemden het respectloos, vonden dat Disney geen plek heeft in een kerk. De waterspuwers waren niet zo maar decoratie maar hadden een functie aangezien zij dienden als duivelse tegenhangers van de engelen. De Disneyfiguren waren puur als vermaak bedoeld, vond men.

Dominee Foeken

Een van de meest volhardende critici was dominee G.C. Foeken. Zijn kritiek reikte zo ver dat zelfs het Amerikaanse blad Times een verhaal aan de Donald Duckaffaire wijdde. Hij werd echter gestraft voor zijn kritiek door de beeldhouwer. Foeken kreeg zelf een plaats tussen de gebeeldhouwde stripfiguren. Een van de zeven dwergen heeft het gezicht van Foeken gekregen en zo is de dominee vereeuwigd in de beeldhouwwerken die hij zelf probeerde tegen te houden.

eusebiuskerk disney

Waar zitten ze dan?

Om de dominee en de andere stripfiguren te herkennen moet je echter wel heel goede ogen hebben. Ze zitten op 70 meter hoogte en je kunt ze eigenlijk alleen bestuderen als je een verrekijker meeneemt naar het marktplein.

Inmiddels zijn we eigenlijk best trots op die gekke figuren en zijn er maar weinig mensen die er wakker van liggen. Sterker nog, in de eusebiuskerk worden speurtochten en rondleidingen georganiseerd specifiek gericht op onze bijzondere Disneykerk.

Meer over

Mysteries