Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie: mag je nu wel of niet zwemmen in de Sint Jansbeek?

Door Brechtje van Dam 20 april 2019

Het is nogal verleidelijk op een zwoele zomerdag, om even in de Sint Jansbeek te springen. Zeker afgelopen zomer met temperaturen van boven de 35 graden was menig Arnhemmer in de beek te vinden voor een frisse duik of om gewoon pootje te baden. Maar mag dat eigenlijk wel, zwemmen in de Sint Jansbeek? Wij zochten het uit.

Het was niet de Rijn maar de Sint Jansbeek die aan de basis stond van het ontstaan van Arnhem. Het deel van de beek dat door de binnenstad liep is echter overheen gebouwd in de 19e eeuw, toen de Arnhemse singels werden gedempt. In 2016 besloot de gemeente dat de beek ook in de binnenstad weer zichtbaar moest worden. Daarom komt de beek nu weer op verschillende plekken in het centrum aan de oppervlakte.

hallo sint jansbeek arnhem
fotocredit: Hélène Westerhof

Zwemmen in de Sint Jansbeek

Waar water is, zijn Arnhemmers. We liggen massaal in de AKU fontein, bij de Rijkerswoerdseplassen en als het warm genoeg is dus ook in de beek. En dat mag in principe. Het is niet illegaal om pootje te baden of te zwemmen in de Sint Jansbeek. Maar dat betekent niet dat de gemeente het aanraad.

Waterkwaliteit

In principe is de waterkwaliteit van de beek prima. Het water wordt echter niet gecontroleerd als zwemwater, wat inhoudt dat het dus aan minder strenge voorwaarden voldoet en er niet wordt gecontroleerd op schadelijke bacteriën zoals blauwalg. Bij extreme hitte kan de kwaliteit dus niet worden gegarandeerd en daarom is het ook niet geschikt als water om in te ‘spelen’. De beek is ook ontworpen om dat te ontmoedigen; je moet moeite doen om het water te bereiken door de omheining.

Foto: indebuurt Arnhem

Waar dan wel?

Er zijn wel een aantal plekken in het centrum waar je lekker kunt spelen in het water. Dat zijn de AKU-fontein, de fontein bij het stadhuis en op de nieuwe markt. Daar wordt namelijk de waterkwaliteit gecontroleerd en chloor toegevoegd.

zwembad de grote koppel

6 x dit herken je als je vroeger ging zwemmen bij De Grote Koppel

Zwemmen bij de De Grote Koppel was te gek. Menig Arnhemmer heeft toffe herinneringen aan het zwembad...
De Sint Jansbeek 1936

Toen in Arnhem: de Sint Jansbeek

Nog een paar nachtjes slapen en dan is de Sint Jansbeek weer zichtbaar in de binnenstad. Hoe zit het...

Meer over

Mysteries

adv.