Arnhems mysterie: waar is al dat geld gebleven?

Door Jolinda van Alfen 13 januari 2018

Ooit was het pand waar de reactie van indebuurt een fijn onderkomen heeft, een statig bankgebouw. Wij vinden het interessant om meer te lezen over de historie van ‘ons’ pand, en ontdekten iets dat we met onze lezers willen delen. Nu precies twintig jaar geleden werd er heel veel geld geroofd uit de particuliere kluizen van de toenmalige ABN Amro. Wij vragen ons af, waar is dat geld gebleven?

Maar eerst duiken we de oude kranten in. Wat is er toen precies gebeurd? Op vrijdagmiddag 23 januari 1998 lieten twee mannen zich insluiten in de kluisruimte van de bank. Een heel weekend lang zaten zij opgesloten. Voor je denkt, ach wat zielig, ze hadden genoeg te doen. Ze braken namelijk  583 van de bijna tweeduizend safeloketten open. Op maandagochtend verrasten ze de bankmedewerkers die nietsvermoedend de kluisruimte openden. En weg waren ze, met behulp van een handlanger.

Mysterie

Wat is nu het mysterie, vraag jij je misschien af. Nou, er is niet duidelijk hoeveel de dieven buit hebben gemaakt. De helft van de gedupeerden heeft namelijk nooit aangifte gedaan van diefstal. Angst voor de fiscus? Of bezig met duistere zaakjes? Hoe dan ook de rest deed wel aangifte en dat bracht de officiële buit op ruim 5,5 miljoen gulden aan gestolen geld, waardepapieren, sieraden en goudstaafjes. De geruchten gaan dat dit vele malen groter moet zijn geweest, twintig miljoen gulden zou geen rare schatting zijn.

Opmerkelijke uitgaven

Dus wij vragen ons af, hoeveel geld is er nu daadwerkelijk ontvreemd? En vooral, waar is dat gebleven? Van de buit is niets teruggevonden. Wel werd bij een van de verdachten thuis bijna zeventigduizend gulden aan contanten aangetroffen. Ook bleken de verdachten ineens opmerkelijke uitgaven te doen, terwijl zij formeel moesten rondkomen van een bijstandsuitkering.

Omroep Gelderland maakte al eens een programma over de beruchte kluisjesroof, die kun je hier terugkijken.

Omdat het inmiddels al twintig jaar is geleden, denken wij dat we nooit antwoord op deze vragen krijgen. Of weet jij er misschien meer van?

Bron: De Volkskrant

Meer over

Mysteries