Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie opgelost: zo zit het met de woorden op de Nelson Mandelabrug

Door Jolinda van Alfen 13 januari 2021

De meest iconische bruggen van Arnhem zijn de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug. Het is je vast wel eens opgevallen dat er een aantal woorden op de Nelson Mandelabrug staan. Hoe zit dat met die woorden op de brug, wat is de betekenis ervan? Je leest het hier.

De nieuwe brug

De Nelson Mandelabrug werd lang door de Arnhemmers als de nieuwe brug beschreven. Toch werd deze brug al in 1977 geopend, dus zo nieuw is de brug niet meer. Destijds is besloten nog een brug te bouwen – naast de bestaande John Frostbrug – omdat de oude brug het verkeer niet meer alleen aan kon. Er is gekozen voor een brug tussen het Roermondsplein en de Praets. (Bron Wikipedia)

 Kunst op de brug

Voor de tentoonstelling Sonsbeek ’93 maakte de Zwitserse kunstenaar Remy Zaugg (1943) een object op de Nelson Mandelabrug. De woorden zijn onderdeel van het kunstwerk The Bridges of Arnhem. Hij plaatste een reeks woorden in neonletters op de zijkant in deze volgorde: HUIZENWINDDE STROOMDE VERTEDE UTOPIEINDONESIEDE BOTENDE ZEEBLAUWE LUCHT. De woorden verwijzen naar de geschiedenis van Arnhem en de geografische ligging van de stad. Je leest hier meer over het kunstwerk.

Zaugg wilde de scheiding opheffen tussen de oude stad en het nieuwe stadsdeel aan de overkant van de brug. Het was zijn bedoeling dat er ook woorden op de John Frostbrug zouden komen. Zover is het nooit gekomen.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Foto: De Gelderlander Rolf Hensel.

Neon dooft uit

Door het gebruik van neonlampen was het de bedoeling dat de woorden zowel overdag als ’s nachts zichtbaar zijn vanuit de stad. De laatste jaren gaan er steeds meer lampen kapot en de gemeente heeft besloten om dit voorlopig niet te herstellen. Volgens De Gelderlander zou er een duurzame oplossing in de vorm van LED verlichting komen, wanneer is nog niet duidelijk.

Nelson Mandelabrug

De brug heeft niet altijd deze bijzondere naam gehad. Toen deze geopend werd in 1977 ging het om de Roermondspleinbrug. Dit was het plein in Arnhem Noord waar de brug op uit kwam. In 1987 besloot het stadsbestuur de brug te hernoemen ter ere van Nelson Mandela, het gezicht van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. In de jaren 80 was dit een behoorlijk omstreden besluit. Inmiddels zijn veel Arnhemmers trots op dit bijzondere eerbetoon.

Lees ook

Toen in Arnhem: zo zag de Jansplaats er door de jaren heen uit

Een terrasje pakken in de zomer, of een hapje eten. De Jansplaats is een bekende plek voor veel Arnh...
ring om boom

Mysterie: waarvoor is die ‘ring’ rond de stam van een boom?

Mooi hè, de natuur in Arnhem? Tijdens een wandeling door het park of bos kijk je je ogen uit. Je zou...
Herfst in Sonsbeek

Mysterie opgelost: zoveel miljonairs wonen er in Arnhem

Rijd je door de Gulden Bodem of Hoogkamp dan zie je nog wel eens van die kasten van huizen. Wonen da...

Mysterie opgelost: is de naam Arnhem uniek in de wereld?

Je zou toch denken dat de stad Arnhem de enige ter wereld is. Of toch niet? Indebuurt gaat op onderz...

 

Meer over

Mysteries

adv.