Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie opgelost: wie verzet eigenlijk onze klokken?

Door Jolinda van Alfen 27 oktober 2018

Of je het nou leuk vindt of niet, dit weekend wordt de tijd weer verzet. Voorlopig is nog even de vraag of dit de laatste keer is, maar hoe dan ook vroegen wij ons af: wie verzet eigenlijk alle klokken op het Centraal Station? En hoe zit het met klok op de Eusebiuskerk?

Nee, er is niemand die een laddertje opklimt en om 2 uur ’s nachts de wijzers naar 1 uur zet. Judith Reijnders, baliemedewerkster bij de Eusebiuskerk legt het uit: “De klokken worden radiografisch achteruit gezet, om 2 uur ’s nachts zie je wellicht de wijzers een uurtje verder draaien.”

Stationsklokken

Hoe gaat de klok op het station komend weekend een uur achteruit? Moet er iemand ’s nachts zijn bed uit om aan de wijzers te draaien? Nope. Dit wordt centraal gestuurd.

Technische weetjes

Wij kwamen tijdens onze speurtocht naar het hoe en waarom van de stationsklokken een vrij technisch verhaal tegen. Mocht je hier geen zin in hebben, dan is nu het moment om verder te klikken op onze site. Bijvoorbeeld naar een leuk lijstje met waar je na het stappen een lekker hapje kunt halen. Winter- of zomertijd!

Moederklok

Er is bijna op elk station een moederklok aanwezig en wel van het type Boline van Bosch. Deze ontvangt het DCF77-signaal en zet het om in impulsen. Bij kortsluiting springt een automatische zekering – deze kan eenvoudig gereset worden – waarna de moederklok automatisch de klokken weer op tijd zet.

Klokken in kantoren en ruimtes van NS zijn ook aangesloten op dit systeem. Een secondewijzer is hier niet nodig. Op het perron is een secondewijzer wél nodig: voor de conducteur die op het perron wacht tot hij het vertreksein mag geven.

Zo, weet je dat ook weer. Oh en vergeet dus niet de klok een uur achteruit te zetten zaterdagnacht!

Meer Arnhemse mysteries:

Arnhems mysterie: waar komt dit stenen hoofd in de Rijn vandaan?

De roeiers van R&ZV Jason keken raar op toen zij vlakbij hun verenigingsgebouw ineens een hoofd uit ...

Arnhems mysterie opgelost: waar komen deze bijzondere straatnamen vandaan?

Wist jij dat Arnhem best veel straten heeft met een grappige naam? Wij van indebuurt zetten er een p...
burgerklok lauwersgracht

Arnhems mysterie: de klok in de Lauwersgracht (die nooit luidt)

Eerder schreven we al over de Lauwersgracht, de enige echte gracht die onze stad nog kent. Maar er i...

Meer over

Mysteries

adv.