Arnhems mysterie opgelost: wat doet ons hert in Frankrijk?!

Door Jolinda van Alfen 12 januari 2019

Arnhem en het hert op het Willemsplein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben al eens uitgezocht waar het mooie standbeeld vandaan komt. Maar wist je ook dat er een tweelingbroer van ons hert in Frankrijk woont?

We kregen een mailtje van Koos Dansen. Hij trof het hert aan in Roubaix. “Deze plaats is onder meer bekend van de wielerklassieker Parijs – Roubaix, maar ook van het Museum La Piscine. Dit is een tot museum verbouwd overdekt zwembad uit de eerste helft van de vorige eeuw.” Koos en zijn vrouw Truus waren in de buurt op vakantie en zagen tijdens een museumbezoekje iets bekends. Ons hert!

Afgietsel van ons hert

Sinds de verbouwing en uitbreiding van het museum staat er een afgietsel van het Grote Hert van François Pompon dat wij kennen van ons Arnhemse Willemsplein. Koos: “Het hert, dus de ‘kloon’, in Roubaix komt uit het depot van het Musée d’Orsay.”

Zoals gezegd is de fransman François Pompon de maker van het opvallende beeld. Het beeld werd tentoongesteld tijdens de Sonsbeek tentoonstelling van 1952. In november 1953 kreeg het een ereplaats op het toen nieuw ingerichte Willemsplein. Met een autorally en de onthulling van het beeld ‘Hert’ (Le Grand Cerf) werd het nieuwe plein geopend. Het hert is sindsdien de blikvanger van het plein, hoewel het meerdere keren van plek veranderde.

tekst gaat door onder de foto

Waar komt dit hert vandaan?
Foto: indebuurt Arnhem

Over de maker

François Pompon was een leerling van Auguste Rodin. Zoals bij zoveel kunstenaars verliep zijn leven niet zo rooskleurig. Een echt grote doorbraak heet hij nooit gekend. Hij kon niet leven van zijn kunst en heeft altijd zijn talent in dienst van anderen moeten stellen. Hij stierf alleen, in armoede, in 1933. Een prachtig fier bronzen hert aan Arnhem achterlatend.

zwarte balken mysterie arnhem aan de muur

Dit zijn de leukste Arnhemse mysteries van 2018 (volgens jullie)

Elke week geven wij van indebuurt Arnhem antwoord op een vraag die speelt in de stad. Zoals waarom w...

 

adv.