Arnhems mysterie opgelost: hier komt de naam van Park Angerenstein vandaan

Door Flip Zandanel 9 februari 2019

Om je nieuwsgierigheid meteen weg te nemen: Park Angerenstein is vernoemd naar het landhuis Angerenstein dat in het gelijknamige park staat. En wist je dat dat huis al super oud is? Het landgoed en het huis worden al genoemd in hele oude documenten uit het jaar 1487. In al die jaren is het landhuis heel vaak doorgegeven van familie op familie, maar het begon allemaal bij ene Johan Coster, die in de vijftiende eeuw eigenaar was van Angerenstein.

Maar waarom heeft die Johan Coster het dan niet gewoon Johanstein of Costerstein genoemd? De reden dat hij voor de naam Angerenstein heeft gekozen is eigenlijk heel simpel: Johan was lid van de adellijke familie Van Angeren. Dáár komt de naam dus vandaan. Hoewel de familie Van Angeren het park zijn naam heeft gegeven, was Johan Coster het gebied al snel weer kwijt: in de zestiende en zeventiende eeuw waren verschillende andere rijke families eigenaar van Angerenstein.

Meisjesschool en atelier

Tot ver in de twintigste eeuw werd het landgoed nog binnen adellijke families gehouden. In 1940 kwam daar een einde aan, toen het werd gekocht door de gemeente Arnhem. 1940 was natuurlijk ook het begin van de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog werd het landhuis bewoond door een afgevaardigde van de Duitse bezetter. Na de oorlog werd het landgoed vrij toegankelijk als park en werd het landhuis gebruikt als meisjesschool en internaat van het CIOS. Op een gegeven moment ging de school dicht en kwamen er ateliers van Arnhemse kunstenaars is.

Wonen in Angerenstein

Geloof het of niet, maar tegenwoordig kun je wonen in Angerenstein! In 2001 heeft de gemeente er namelijk een appartementencomplex van gemaakt, zodat mensen mooi kunnen wonen in het park.

Meer over

Mysteries

adv.