Arnhems mysterie opgelost: dit doet die toren in de Varkensstraat

Door Jolinda van Alfen 23 februari 2019

Een tijdje geleden terug stond hij er plots ineens, dit gevaarte. Een toren (of kast? of huisje?) in donkergrijze kleur. Al snel werd het grijze gevaarte omgetoverd tot een kunstwerk, door Sivanski. Maar waar dient het ding nou eigenlijk voor? Wij zochten het uit.

Wie goed kijkt naar de toren aan het begin van de Varkensstraat ziet een sticker, geplaatst door Liander, het nutsbedrijf dat het energienetwerk in onder andere Gelderland beheert. Het is dus eigenlijk een heel grote stroomkast, zoals je die ook vaak in het lichtgrijs ziet in andere wijken. Maar waarom zo groot? En waarom deze vorm? We bleven met zoveel vragen zitten dat we besloten te bellen met Liander.

arnhemse mysteries opgelost toren liander

Al(Liander)

Zo kwamen we in contact met Stefan Wesselink, woordvoerder van Alliander. Even voor de duidelijkheid, Alliander is een groep bedrijven die samenwerken, bestaande uit onder meer Liander, Liandon, Kenter en Allego. Liander heeft in deze groep de functie van netbeheerder. Maar goed, terug naar die grijze toren.

De peperbus

Volgens Wesselink wordt de toren een peperbus genoemd. Die bijnaam komt – uiteraard – door de vorm: het ding lijkt immers op een uit de kluiten gewassen peperbus. Deze energiekast of peperbus is in het centrum geplaatst omdat het net de energievraag in de binnenstad niet meer aan kan. Er is meer vraag dan de leidingen aan kunnen. Dit komt omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van onder andere elektrische apparaten.

Die toename in de vraag betekent dat er meer energiekasten (transformatorhuizen) moeten komen en nieuwe leidingen moeten worden aangelegd. Dat nieuwe energiehuis kun je niet zomaar overal neerzetten. Dat moet op plekken zijn waar het net niet toereikend is. Daarom staat de energiekast op een plek die voor de leek willekeurig lijkt: het kon simpelweg niet anders.

Foto: indebuurt Arnhem

Waarom zo groot?

“Ze moeten wel groter”, vertelt Wesselink. “Deels omdat er meer ruimte nodig is en deels omdat we ook ruimte vrij willen laten voor eventuele groei.” Juist omdat ze nu groter zijn is er extra aandacht besteed aan het ontwerp om er esthetisch iets van te maken. Het ziet er immers al iets leuker uit dan gewoon een grote grijze doos midden in je straat.

Op dit moment zijn er twee van dit soort kasten in de binnenstad, in de Varkensstraat en de Pauwstraat. Beiden zijn al lang niet meer saai en grijs, maar voorzien van mooi schilderingen. “Voorlopig is twee voldoende”, weet Wesselink ons te vertellen. Er staat dus geen bouw van een derde peperbus voor de binnenstad op de planning.

Wat vind jij van de peperbussen: mooi of niks aan?

Lees ook

beschilderde koeien in Arnhem

Arnhems mysterie: de beschilderde koeien in Arnhem

Rijd je rustig over de oude brug, zie je ineens een koe staan. Yep, een koe. Geen echte, wel een éch...

Arnhems mysterie opgelost: wie is het echte Arnhems meisje?

Zeg je Arnhem, dan zeg je ook Arnhems meisje. Wij noemen onszelf bijvoorbeeld graag Arnhemse meisjes...

adv.