Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie opgelost: dit betekenen de roestvrijstalen cijfers op de grond bij het station

Door Jolinda van Alfen 16 november 2019

Nog even rennen om de trein te halen, grote kans dat je dan niet naar beneden kijkt. En misschien is het je nog nooit opgevallen. De roestvrijstalen cijfers op de grond bij het station. Wij werpen wel eens een blik naar beneden als we richting station lopen en vragen ons af, wat doen die cijfers daar?

Is het ter decoratie, een verfraaiing van het straatbeeld? En heeft het verder geen nut, gewoon lukrake cijfers? Lijkt ons sterk. Dus gaan we op zoek. En komen al snel op de website terecht van de architect, Buro B + B, die tekende voor het ontwerp van de openbare ruimte rondom het station.

Ligging station als inspiratiebron

Uitgangspunt voor het ontwerp was de ligging van het station. Het stationsgebied van Arnhem ligt in een glooiend landschap op de overgang van de Hoge Veluwe naar de lager gelegen Rijn. Dit hoogteverschil is de basis voor het ontwerp. De natuurstenen bestrating volgt het glooiende maaiveld in diverse legrichtingen. Verspreid over de vloer liggen roestvrijstalen cijfers die de hoogteverschillen markeren.

22 meter boven NAP

Aha! Daar hebben we het antwoord op onze vraag. De cijfers liggen er dus niet zomaar. Het heeft allemaal te maken met de hoogteverschillen: de roestvrijstalen cijfers op het plein geven de verschillende hoogtes aan. Grappig! Weten we meteen dat het station op ongeveer 22 meter boven NAP ligt.

 

Meer over

Mysteries

adv.