Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie: dit is het verhaal achter het beeld bij de kerk

Door Brechtje van Dam 23 mei 2020

Hij zit op zijn sokkel en beschermt zijn gezicht met zijn armen. Het bekende standbeeld bij de Eusebiuskerk beeldt een man af die – afhankelijk van je interpretatie – zich probeert af te wenden van iets. In tegenstelling tot veel andere statige standbeelden in Arnhem lijkt dit beeld een ‘gewone man’ te tonen; hij is niet bewapend en draagt geen uniform. Maar wat is het verhaal achter dit standbeeld in Arnhem?

Mens tegen Macht

Het beeld heeft een naam: Mens tegen Macht. Het is in 1953 gemaakt door kunstenaar en beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof. Hij maakte in opdracht van de stad Arnhem dit oorlogsmonument van een naakte bronzen mannenfiguur. Bij de onthulling van het monument stond deze nog op een kalkstenen sokkel met mannenfiguren afgebeeld op de hoeken. Die figuren stonden symbool voor wanhoop, berusting, verdriet en vertrouwen.

standbeeld mens tegen macht arnhem
Foto circa 1960. Fotocredit: Turk, M. (Gelders archief)

Gemengde reacties

Het inmiddels beroemde standbeeld werd in 1953 onthuld door koningin Juliana. Reacties waren overigens niet uitsluitend positief: sommige Arnhemmers vonden de onzekere houding van de figuur storend. Ook was er kritiek op de gezichtsuitdrukking van de bronzen man.

Al gauw bleek dat regenwater niet goed was voor de kalkstenen sokkel waar de bronzen man op steunt. Daarom werd besloten het monument te ontmantelen: de figuren op de hoeken van de sokkel kregen een nieuwe plek op begraafplaats Moscowa. Het Airborne-embleem dat in het sokkel te zien was, verplaatste naar het Airborneplein. De man kreeg een nieuwe sokkel die lijkt op een tafel. Dat is dan ook hoe veel jonge Arnhemmers het beeld kennen.

standbeeld mens tegen macht arnhem
fotocredit: Turk, M. (Gelders archief)

Verplaatst

Het bronzen beeld zelf heeft ook regelmatig een nieuwe plek gekregen. In de jaren 70 besloot de gemeente de bronzen man naar de westzijde van Eusebiuskerk te verplaatsen. Door de bouw van het nieuwe Kerkplein en de chaos rondom de restauratie van de kerk, viel het bijzondere beeld echter weg. Daarom is in 2018 nogmaals een nieuw thuis voor het standbeeld gezocht op het nieuwe Kerkplein, ofwel het Audrey Hepburnplein.

Lees ook:

Arnhems mysterie opgelost: dit doet die toren in de Varkensstraat

Een tijdje geleden terug stond hij er plots ineens, dit gevaarte. Een toren (of kast? of huisje?) in...

Arnhemse mysteries: het verhaal van het Duivelshuis

Mysterie opgelost: daarom is Arnhem dus de hoofdstad van Gelderland

Meer over

Mysteries

adv.