Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnhems mysterie: de betekenis van de borden ‘attentie buurtpreventie’

Door Brechtje van Dam 22 december 2018

Vooral in woonwijken zie je de borden nog wel eens hangen: Attentie buurtpreventie. Vaak zijn er een aantal personen afgebeeld op zo’n bord, samen met een afbeelding van een woonwijk. Wat betekenen die borden eigenlijk, en waarom hangen ze alleen in bepaalde wijken in Arnhem? Wij zochten het uit. 

Wat is buurtpreventie?

Buurtpreventie is in het leven geroepen om veiligheid in de buurt te verhogen. Het is een samenwerking van bewoners, bedoeld om een wijk veiliger te maken. Deze buurtpreventiegroep licht elkaar bijvoorbeeld in over onveilige situaties en bewandelt de straten om de wijk goed in de gaten te houden. Je hebt ze misschien wel eens in je wijk zien lopen: vaak zijn het groepen bewoners in bijvoorbeeld oranje hesjes. Een van de voornaamste doelen van buurtpreventie is het voorkomen van misdrijven.

Onveilige situaties kunnen door buurtpreventiegroepen direct worden gemeld bij politie, gemeente of een wijkagent. Het doel van de preventiegroepen is vooral de sociale gebondenheid en gevoel van veiligheid in de wijk te vergroten.

Wie doet er mee?

Buurtpreventie bestaat uit een groep actieve bewoners die zich gezamenlijk inzetten voor een veilige buurt. Als er buurtpreventie actief is in jouw wijk, zou jij je dus wellicht ook kunnen aanmelden. De grootte van de groep is afhankelijk van hoe groot de wijk is. Hoewel het initiatief van buurtpreventie van bewoners komt, worden ze wel ondersteund door gemeente en politie. De buurtpreventieborden worden bijvoorbeeld door de gemeente geplaatst, al komen de kosten hiervan (€ 150,- per bord) ter rekening van de buurtpreventiegroep.

attentie buurtpreventie arnhem
fotocredit: ANP

(Whats)App buurtpreventie

Los van de ‘traditionele’ vorm van buurtpreventie zie je nu ook dat veel preventiegroepen zich organiseren via een (Whats)App-groep. Daar informeren buurtbewoners elkaar over verdachte situaties.

Wil je meer weten over buurtpreventie, of een preventiegroep opzetten in je eigen wijk? Kijk dan hier op de website van gemeente.

Meer Arnhemse mysteries:

waarom is arnhem hoofdstad van gelderland karel van gelre

Mysterie opgelost: daarom is Arnhem dus de hoofdstad van Gelderland

We zijn er hartstikke trots op hoor, dat Arnhem de hoofdstad van de provincie is. Maar waarom is het...
eusebius arnhem kerknachtdienst in arnhem

Mysterie: Hier in Arnhem vind je rijke stinkerds

Je kent vast de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ wel. Maar waar komt die uitdrukking vandaan? Stinkt het...

Mysterie opgelost: waarom Arnhem een Centraal Station heeft (en andere steden niet)

Jij denkt vast dat elke middelgrote tot grote stad gewoon een Centraal Station heeft, toch? Dat dach...

Meer over

Mysteries

adv.