Arnhems mysterie: daaraan dankt de Geitenkamp zijn naam

Door Brechtje van Dam 15 september 2018

Wat is dat eigenlijk een vreemde naam voor een wijk, Geitenkamp. Waaraan dankt de Arnhemse wijk Geitenkamp eigenlijk zijn naam? En wonen er überhaupt wel geiten op de Geitenkamp? Wij zochten het uit. 

Allereerst is de wijk Geitenkamp wellicht ouder dan je denkt. De bouw van de wijk begon namelijk al in de jaren 20. De karakteristieke Europese bouwstijl die je tegenkomt in de wijk is bekend onder de term tuindorp. Dit omdat het een stadswijk is maar met een dorps karakter. De geitenkamp heeft daarnaast een eigen centrum met een marktplein, winkels en supermarkten dat de indruk wekt van een afzonderlijk dorp.

de geitenkamp arnhems mysterie arnhem
fotocredit: De Gelderlander

Ja, maar die geiten dan?

Die geiten woonden dus vroeger op De Geitenkamp. Sterker nog, er stond begin vorige eeuw een boerderij aan de Rosendaalseweg genaamd De Geitenkamp. En daar woonden – je raadt het al – geiten. De boerderij is helaas afgebroken enige jaren later. In de wijk is ook een straat genaamd Geitenkamp. Of er nog geiten wonen op de Geitenkamp is niet duidelijk, maar ze wonen in ieder geval niet meer op de boerderij. Wellicht heeft iemand een geitje in de tuin?

de geitenkamp arnhems mysterie opgelost arnhem
Boerderij De Geitenkamp. Fotocredit: Gelders archief 346

In 1917 kreeg kon de gemeente plotseling het gebied rond de boerderijen De Schuttersberg en De Geitenkamp in het noordoosten van de stad kopen. Die kans greep men gretig aan want er was destijds flinke woningnood in Arnhem. Het enige bezwaar was de afstand tussen dit nieuwe stadsgebied en het centrum, maar dit werd opgelost door een tramlijn. De tramlijn werd uiteindelijk vervangen door een trolleylijn.

via GIPHY

Slag om De Geitenkamp

Elke Arnhemmer weet waar wij het over hebben als we de Slag om Arnhem noemen, maar ken je ook de Slag om De Geitenkamp? De wijk had een prominente rol in de Tweede Wereldoorlog. Op 12 en 13 april 1945 vond bij de bevrijding van Arnhem een tweede slag plaats die zich concentreerde op De Geitenkamp. De Arnhemmers waren geëvacueerd maar in de huizen woonden op dat moment dwangarbeiders en NSB’ers. De Canadezen verwachten een hoop weerstand in de wijk en dus zijn er bombardementen uitgevoerd. Er vielen veel slachtoffers.

Monument

De wijk is een beschermd stadsgezicht. Dat heeft te maken met dat dit gebied uniek is voor Nederland. Niet alleen is het een van de grootste sociale woningbouwprojecten van de vorige eeuw, de karakteristieke bouwstijl en hoogteverschillen zijn ook uitzonderlijk. Er wordt ook wel gezegd dat auto’s in de wijk niet van links of rechts komen, maar van boven of onder.

Heb jij of ken jij een geitje op De Geitenkamp? Laat het ons weten! Wij zoeken naar de laatste geitjes nog op De Geitenkamp wonen. #geitjesarewelcome #bringbackdegeitjes

Meer Arnhemse mysteries: 

arnhemse mysteries energiekast liander arnhem

Arnhemse mysteries opgelost: die grote toren in de Varkensstraat

Een paar weken terug stond hij er plots ineens, dit gevaarte. Een toren (of kast? of huisje?) in don...

Arnhems mysterie opgelost: waarom wij het Airborneplein ook wel Berekuil noemen

In elke stad heb je wel van die gebouwen, plekken of bezienswaardigheden die een bijnaam hebben. Hoe...
sonsbeek villa

Arnhemse mysteries opgelost: wie woonden er in de Sonsbeek villa?

Prominent rijst de villa in Sonsbeek boven Arnhem uit als een soort stadskasteel. Elke Arnhemmer hee...

Meer over

Mysteries

adv.