Bomendag! Dit is de meest bijzondere boom van Arnhem

Door Brechtje van Dam 13 maart 2019

Arnhem is een groene stad. Gelukkig maar, want omringd worden door natuur is goed voor de mens! We hebben een heleboel mooie, monumentale en bijzondere bomen in onze stad. Maar wist je dat een van de meest bijzondere bomen van Nederland ook in Arnhem te vinden is? Hier staat ‘ie! 

Eigenlijk is het niet een boom maar een formatie van drie bomen. Je vindt ze in het park de Gulden Bodem, vlakbij het prachtige landhuis Zypendaal. Daar is tevens het hoofdkantoor van het Geldersch Landschap gevestigd.

de drie poortwachters

De drie poortwachters

De bomen hebben de bijnaam De drie poortwachters gekregen. Zo ziet de bomenformatie er dan ook uit: alsof ze de ingang van het park beschermen. Alledrie de bomen zijn tamme kastanjes. Hoewel ze ook alledrie prachtig zijn, is een van de bomen de meest bijzondere. De dikste van de drie is namelijk de op een na dikste tamme kastanje van Nederland. De stammen zitten vol holtes en kieren en zien er op zichzelf al prachtig uit.

Geschiedenis van de poortwachters

Veel van de tuinen en parken in Arnhem zijn aangelegd, zo ook de tuinen rondom Zypendaal. Hetzelfde geldt overigens voor Sonsbeek, weet parkwachter Jeroen ons te vertellen. De drie poortwachters zijn vermoedelijk omstreeks 1650 geplant, toen ook de rest van de tuinen bij Zypendaal werden gemaakt. De gemeente Arnhem zorgt goed voor deze bijzondere kastanjes door jonge bomen er omheen weg te zagen en de groei van de kastanjes te stimuleren.

de drie poortwachters

Waardevolle bomen

Er zijn trouwens veel meer prachtige – en vooral waardevolle – bomen in Arnhem. De gemeente Arnhem heeft dan ook een lijst van de bomen die beschermd worden. Deze bomen mogen niet zomaar gekapt worden, dat moet via de gemeente gaan. Je kunt trouwens ook zelf een boom aanmelden als waardevolle boom. Benieuwd of jij een waardevolle boom in je straat hebt staan? Bekijk het kaartje van de gemeente.

Lees ook:

jeroen glissenaar boswachter sonsbeek

Vloggende Boswachter Jeroen houdt Sonsbeek voor ons in de gaten

Veel mensen kennen hem wel, de parkwachter van Sonsbeek. Jeroen Glissenaar is dan ook al 24 jaar in ...

Best veel: duizend bomen erbij in Arnhem

Let op! De afvalpas voor containers in Arnhem maakt een comeback

adv.