Arnhems mysterie opgelost: dit is waarom je zomaar een grote zwerm bijen in de stad kunt zien

Door Jolinda van Alfen 25 mei 2019

Wat een bijzonder gezicht. Een enorme zwerm bijen verzamelde zich gisteren in de Spijkerlaan. Het leverde veel bekijks op  en ook wij zijn van dichtbij gaan kijken. Hoe kan het nu dat er zoveel bijen zomaar middenin de stad een soort van nest bouwen?

We vragen het onze collega Danny van der Kracht, eindredacteur van onder meer Zevenaar Post. En toevallig ook imker. “In deze tijd van het jaar komt het wel vaker voor dat er een zwerm bijen uit de kast ontsnapt. De koningin gaat ervandoor en neemt volgers mee. Ze hebben hun achterlijfjes vol met honing en kunnen hierdoor niet zo ver vliegen. Ze kiezen dan een plek om uit te rusten.”

Hij is met ons meegelopen naar de zwerm in de Spijkerlaan. “Dit is wel een uitzonderlijk grote zwerm, ik denk echt wel duizenden bijen. Kijk, daar denk ik dat de koningin onder zit, de andere bijen zitten te trillen.” Volgens Danny vertrekken de bijen vaak niet uit zichzelf. “Ze kunnen met een uurtje weg zijn, maar ook dagen blijven zitten. Het is daarom handig om een bijenzwerm door een imker te laten te verwijderen. Dat doet hij of zij door de bijen te scheppen in een soort bijenkorf, imkers noemen dit een kieps, om vervolgens de bijen in een bijenkast te doen en ze op een plek neer te zetten waar ze meer gewenst zijn.”

tekst gaat verder onder de afbeelding

Indebuurt redacteur Jolinda probeert van dichtbij beelden te maken van de enorme zwerm bijen. Ze krijgt er wel een beetje de kriebels van!

Zwermen melden

Als we weer terug zijn op de redactie bellen we met De Bijenstal, de imkervereniging van Arnhem, Velp en omstreken. Chantal de Rouw kan ons vertellen dat ze al verschillende meldingen heeft gehad. “De opzichter van de werkzaamheden heeft ons al ingeseind. Er is een imker op weg en die zal de bijen weghalen.”

Mooi zwermweer

Bij mooi weer kan het maar zo zijn dat er ook op andere plekken bijenzwermen neerstrijken. Bij het zwermen verlaat ongeveer de helft van de bijen, bestaande uit een koningin, vele duizenden werkbijen en enkele darren, de bijenkast of korf. Zwermen kunnen op allerlei plekken gaan hangen. “Dat kan ook hoog in een boom zijn, dan heeft de imker de brandweer nodig.”

Afhankelijk van het weer krijgt Chantal meerdere meldingen per dag. “Als het minder dan 12 graden is, dan gaan ze niet vliegen. Als het regent ook niet. Een dag als vandaag is er perfect voor.” Hoe gaat het nu verder met de zwerm in de Spijkerlaan? “De imker vangt ze en zorgt voor een nieuwe, beter geschikte plek voor het bijenvolk.”

Bijen gevaarlijk?

Mocht je nu op een mooie dag ook een zwerm bijen in de stad of misschien wel in je tuin aantreffen hoef je niet in paniek te raken. Ze zijn niet gevaarlijk. Je kunt er melding van doen door te bellen met 06 53856122, je kunt ook een SMS of WhatsApp sturen. “Het is ook handig als we foto’s krijgen, dan kan de imker inschatten wat hij mee moet nemen om ze te vangen.”

Kijk ook ons filmpje:

adv.