Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x Arnhemse straten die nog altijd anders genoemd worden

Door Brechtje van Dam 11 augustus 2019

Ook al ken je de stad op je duimpje, Arnhem blijft je verrassen. Zo hebben we bijvoorbeeld een heleboel aparte straatnamen. Veel straatnamen zijn al een keer veranderd of zelfs verdwenen. Maar in sommige gevallen trekken wij Arnhemmers ons daar níets van aan. Deze straten gaan nog geregeld met hun oude of foute naam door het leven.

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Rozemarijnsteeg – Pissteeg

Rozemarijnsteeg

Eigenlijk kent dit kleine straatje veel namen: de kotssteeg, de pissteeg, het vieze steegje. Al deze bijnamen zijn gebaseerd op de niet zo prettige geur in het straatje, gecombineerd met het feit dat er vaak overgegeven en geplast wordt door uitgaanspubliek dat te diep in het glaasje keek. De échte naam van het steegje? De Rozemarijnsteeg. Hoe ironisch.

Kerkplein – Audrey Hepburnplein

focus filmtheater arnhem winter
fotocredit: Focus Filmtheater

Misschien wel de meest verwarrende van alle straatnamen is het plein voor de Eusebiuskerk. Dat komt door hoe vaak de naam is veranderd maar ook door hoe vaak het plein simpelweg foutief het Marktplein wordt genoemd. Voor eens en voor altijd: dit is het Kerkplein.

Sinds de verbouwing van het Kerkplein heeft het voorste deel – het stuk vóór Focus filmtheater – de naam Audrey Hepburnplein gekregen. Daarom heet het plein nu aan de voorkant van Focus het Audrey Hepburnplein en aan de achterkant het Kerkplein.

De Markt – het Marktplein

Dat plein voor het Huis der Provincie, waar je nu de marktkramen vindt in het weekend, dat heet dus niet het Marktplein. Het heet simpelweg De Markt. Zonder ‘plein’, dus. Grappig feitje: het Marktplein bestaat wel in Arnhem, maar dan op de Geitenkamp.

Toen in Arnhem: de markt door de jaren heen

De markt, waar je gulden een daalder waard was. Sinds mensenheugenis te vinden in onze stad. Nou ja,...

Berekuil – Airborneplein

airborneplein berekuil arnhem

Dit is misschien wel de bekendste: het Airborneplein. Dat is die grote rotonde bij de oude brug waar je ook onderdoor kunt fietsen. Als er geen belletje gaat rinkelen dan is dat misschien wel omdat jij het – net als veel andere Arnhemmers – de Berekuil noemt. Het is een bijnaam die ooit is ontstaan door het ontwerp van het plein, maar die zo hardnekkig bleek dat sommige mensen niet eens weten dat het eigenlijk het Airborneplein is.

Arnhems mysterie opgelost: waarom wij het Airborneplein ook wel Berekuil noemen

In elke stad heb je wel van die gebouwen, plekken of bezienswaardigheden die een bijnaam hebben. Hoe...

Hommelseweg – Hommelstraat

fijne ramadan arnhem
Alles voor de ”Fiyne Ramadan” heet de Hommelstraat.

De Hommelseweg brengt je vanaf de Spoorhoek aan de rand van het centrum naar de rand van park Klarenbeek. Echter, de Hommelseweg begint niet helemaal onderaan de bult. Het eerste deel van die lange straat – het deel voor het viaduct – heet Hommelstraat. Nee, niet Hommelsestraat maar Hommelstraat.

Lees ook:

Hihi! 5x hier moeten wij om gniffelen in Arnhem

Voor ons is het misschien een beetje normaal geworden, maar er zijn een aantal dingen waar wij, Arnh...

Wat is ie mooi! 9 x jullie foto’s van de Eusebius

Wat zijn er veel reacties op ons artikel gekomen over de Eusebiuskerk! Er kwamen foto's voorbij in a...

Arnhems mysterie opgelost: waar komen deze bijzondere straatnamen vandaan?

Wist jij dat Arnhem best veel straten heeft met een grappige naam? Wij van indebuurt zetten er een p...
Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.