MAG DAT: zelf een camera aan je gevel hangen

Door Brechtje van Dam 12 juli 2018

Word je op een dag wakker: heeft de overbuurvrouw ineens een camera aan haar gevel gehangen! Als je al weet waar die camera op gericht staat, voelt het misschien niet helemaal lekker dat dit apparaat de hele dag jouw voordeur in het vizier heeft. Zelf een beveiligingscamera ophangen, mag dat zomaar?

Strenge regels

De gemeente Arnhem mag – als daar voldoende aanleiding toe is – een camera ophangen om de openbare orde te handhaven. Dan moet zij er wél voor zorgen dat het publiek in de winkelstraat of het uitgaansgebied daarvan op de hoogte is. Ook mogen de opnames niet het archief in: als er geen strafbare feiten op de beelden te zien zijn moeten die binnen vier weken weer in de prullenbak verdwenen zijn.

Het recht om niet gefilmd te worden

Waarom helpen wij de gemeente niet een handje door zelf ook een camera naast de voordeur te hangen? Dat heeft alles te maken met de Algemene verordening gegevensbescherming. Samengevat betekent deze wet dat je het recht hebt om over straat te lopen zonder gefilmd te worden (gelukkig maar). Het is nogal een zware klus om de hele dag een plek in de gaten te houden waar kinderen kunnen spelen, mensen een blokje om kunnen lopen of kunnen wandelen met de hond. Als dat écht nodig is, dan is het aan de gemeente om dat te doen en niet aan je buurtgenoten.

via GIPHY

Dat wil trouwens niet zeggen dat het helemaal niet mag. Je hebt namelijk óók het recht je eigen woning te beveiligen, en bijvoorbeeld te kijken wie er voor de deur staat voordat je open doet. Je mag gerust een camera ophangen als je bang bent voor inbrekers, schoonmoeders, vandalen en andere duistere types. Zolang de openbare weg en andermans huis maar niet in beeld zijn!

Lees meer: 

MAG DAT: met je bootje zomaar lekker de Rijn op? Dit zijn de vaarregels in Arnhem

Als die zon gaat schijnen, waar kun je dan beter zijn dan in een bootje op de Rijn? Dat rijmt en is ...
mag dat container steiger arnhem

MAG DAT: zomaar een container of steiger voor je deur zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
binnenstad

MAG DAT: Poepen in de bosjes in Arnhem

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.