Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinhuisje bouwen of bonje met de buren: zo bepaal je de erfgrens

Door Carin van der Meij 23 oktober 2020

Je wilt een uitbouw plaatsen of je hebt bonje met de buren over de schutting. Dit zijn scenario’s waarbij je wilt weten wat nu precies jouw stuk grond is. In het geval van een conflict zou je meteen de Rijdende Rechter erbij kunnen halen, maar er is ook een subtielere manier om de kadastrale grens uit te zoeken.

Wil je je erfgrens bepalen? Dan moet je bij het Kadaster zijn. Deze semi-overheidsorganisatie registreert alle informatie over eigendom en gebruik van vastgoed en ruimte in Nederland.

Bepalen van erfgrens voor (uit)bouw

Voordat je een tuinhuisje bouwt of een uitbouw plaatst, wil je wel weten of je dit op de juiste plek gaat doen. Bij het Kadaster kan je een kadastrale kaart van het perceel opvragen om een beeld te krijgen van de ligging van je perceel. Wil je de exacte ligging weten? Dan heb je een zogeheten ‘veldwerk’ nodig. Daarop staan de meetgegevens zoals door het Kadaster zijn ingemeten. Met het veldwerk kun je vervolgens zelf aan de slag om de erfgrens zichtbaar te maken. Kosten? €44,-.

Bepalen van erfgrens bij onenigheid met buren

Ruzie met de buufjes over de gezamenlijke oprit of de schutting? En wil je liever niet dat de Rijdende Rechter langskomt, zoals eerder bij Arnhemse buurvrouwen? Dan kan je een grensreconstructie aanvragen. In dit geval komt er iemand van het Kadaster langs – een landmeter – die de kadastrale grenzen op basis van de oorspronkelijke meetgegevens zichtbaar maakt. Het is aan jou om te overwegen je buren daarbij uit te nodigen. De kosten voor een grensreconstructie zijn een stuk duurder (vanaf €485,-), maar het scheelt je daarna wel weer hoofdpijn van (eventuele) ruzies.

Geen reden nodig

Er zijn tal van redenen waarom je je erfgrens zichtbaar zou willen laten maken, maar ‘voor de leuk’ kan er ook eentje zijn. Raadpleeg de website voor meer informatie. Het Kadaster is trouwens niet de enige plek waar je terecht kunt. Er zijn ook andere bedrijven die deze diensten aanbieden en daarbij gebruik maken van de informatie van het Kadaster.

Lees ook:

MAG DAT: je kind Arnhem noemen?

Er zijn genoeg namen die je niet aan je kind mag geven. Scheldwoorden, bespottelijke namen maar ook ...

MAG DAT: je klusbus voor de deur van de buren parkeren

Stel, je bent zelfstandig klusser of koerier en voor je werk heb je zo'n fantastische Mercedes Sprin...

Mag dat: skeeleren door station Arnhem?

Op een mooie zomerdag besluit je de skeelers uit de kast te halen om Arnhem te verkennen. Via de bin...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.