Hierom steken er oranje draden tussen de stenen uit in Arnhem
Hé, er piepen oranje kabels boven de straatstenen in Arnhem uit. Je ziet de oranjekleurige kabels onder andere in het…
In rap tempo worden in Arnhem straten opengebroken om oranje kabels aan te leggen voor glasvezel. Dit moet je daarover weten als Arnhemmer.
Glasvezelkabels zijn kabels waardoor data heel snel verstuurd wordt. Veel sneller dan bij een kabel- of dsl-verbinding. Die snelle verbinding wordt gebruikt voor internet, tv en telefoonverbindingen. Een voordeel van glasvezelinternet is dat de up- en downloadsnelheid hetzelfde is. Iets versturen gaat dan net zo snel als iets downloaden.
Onderzoeksbureau Stratix houdt op hun ‘glaskaart’ bij waar in Nederland al glasvezelinternet ligt. In Arnhem is een groot deel van de kabels, 81 procent, inmiddels aangelegd. Via de website van KPN kun je zien wanneer jouw straat aan de beurt is.
In sommige plaatsen zijn er meerdere aanbieders en zie je meerdere kleuren draden boven de grond uitsteken. In Arnhem zijn de kabels enkel van netwerkaanbieder KPN, te zien aan de oranje sprieten van het bedrijf. De uiteinden van deze kabels steken boven de straatstenen uit.
KPN sluit wijk voor wijk inwoners aan op het glasvezelnetwerk. Dat doen ze in samenwerking met gemeentes. Als jouw wijk aan de beurt is, krijg je via folders bericht en komt er een KPN-medewerker langs de deur voor toelichting. De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven.
De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten. Vaak is in de buurt van de meterkast daar een handige plek voor. Heb je besloten om een abonnement bij een glasvezelprovider te nemen? Dan levert deze provider een wifi-router in bruikleen, die op die glasvezelkabel wordt aangesloten.
KPN legt bij de meeste huizen in Arnhem gratis glasvezel aan. Dit gaat per hele wijk. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening. Je kunt kosteloos laten bekijken of glasvezel op jouw adres mogelijk is.
Wanneer er al wel glasvezel ligt in jouw wijk, maar niet in jouw huis, kunnen de kosten voor aanleg in huis variëren van 150 tot 1500 euro. Afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de bestaande bekabeling.
Misschien heb jij een abonnement bij T-Mobile en zit je helemaal niet te wachten op de glasvezelconnectie van KPN. Of wil je je huidige abonnement bij je aanbieder houden. Ook al heb je toestemming gegeven voor de kabel in je huis, een aansluiting met abonnement is geen verplichting.
Je hoeft niet bang te zijn voor een eeuwige oranje spriet in je tuin of straat. Ze kunnen onder de grond weggewerkt worden door KPN. Zolang een huis niet aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk, blijven de uitsteeksels aanwezig. “Er zijn zoveel kabels bijgekomen, dat het tijd kost voordat de monteurs alle aansluitingen hebben weggewerkt”, legt Hans van Zon, woordvoerder van KPN, uit.
Twijfel je nog of glasvezel de beste optie is voor jou? Dan kun je prijzen en mogelijkheden van internetproviders vergelijken via de website van de Consumentenbond. Zolang KPN de enige aanbieder is van glasvezel in Arnhem, moet je overstappen naar KPN om gebruik te kunnen maken van glasvezel. Hier zie je welke aanbieders er zijn in jouw postcodegebied.
Bron: Consumentenbond
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Arnhem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Arnhem.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken