Rattenoverlast: zo pak je dat aan in Arnhem

Rattenplaag in Arnhem
Foto ter illustratie: ANP

Ratten: geen Arnhemmer die erop zit te wachten. Toch lopen ze ook in de Rijnstad rond. Natuurlijk wil je die beesten niet in huis. Moet je gemeente Arnhem inschakelen als je last hebt van ratten? Of moet je het zelf oplossen? En hoe voorkom je dat je er last van krijgt?

Er zijn geen betrouwbare cijfers over het aantal ratten in Nederland. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal ratten in ons land toeneemt. Dit blijkt uit het aantal meldingen over ratten. In Amsterdam is dit aantal zelfs meer dan verdubbeld. Volgens de GGD komt dit mede door de coronacrisis. Er werd toen thuis meer afval geproduceerd en het rattenprobleem viel ook meer mensen op.

Bronnen: Volkskrant, RIVM, NOS

Zo ontstaat een rattenplaag

Ratten kruipen vaak via kapotte riolen en scheuren of kieren in de buitenmuren een woning binnen. Om een rattenplaag in je huis in Arnhem te voorkomen is het dus belangrijk om alle ongewenste openingen in de buitenmuren goed af te sluiten. Dit doe je met staalwol en/of fijnmazig gaas. Wil je een rattenplaag in je huis voorkomen? Fijnmazig gaas en staalwol koop je bij onder meer Hornbach, Gamma of de Praxis. Bekijk hier welke Arnhemse bouwmarkten bij jou in de buurt te vinden zijn.

Rattenbestrijding

Maar let op: als je al ratten in huis hebt, moet je dit juist niet doen. Schakel dan de rattenbestrijding in. In Arnhem schakel je bijvoorbeeld Robbert Jollie Ongediertebestrijding, Ongedierteconcurrent.nl of Simplyweg Ongediertebestrijding in. De bestrijdingsdienst kan je vertellen wat je het beste kunt doen in jouw situatie.

De kosten

Huur je een woning? Dan vallen de kosten voor rattenbestrijding in de meeste gevallen onder kleine herstelwerkzaamheden die voor de rekening van de huurder zijn. Als het om een structureel probleem gaat of als het ongedierte door andere huurders wordt veroorzaakt, zijn de kosten in sommige gevallen wel voor de rekening van de verhuurder. Een overzicht is te vinden op Rijksoverheid.

De prijs voor rattenbestrijding begint bij ongeveer 90 euro. Afhankelijk van de omvang van het probleem loopt de prijs op. Hoe snel het rattenprobleem daarna is opgelost, hangt af van hoe groot het probleem is en hoe het wordt aangepakt.

Buiten op straat

Een rattenplaag kan ook voorkomen in de buitenruimte, bijvoorbeeld in een park of op straat in Arnhem. Vaak vind je ze op plekken waar mensen voedselresten achterlaten. Het is dan ook geen goed idee om de eendjes oud brood te voeren, want ratten komen af op het overgebleven brood. Ook vogelvoer en konijnenvoer is favoriet. Het is dus belangrijk om voer voor huisdieren altijd goed afgesloten te bewaren en je rommel achter je op te ruimen als je naar het park bent geweest.

Bron: Milieu Centraal, NVPB

Wat doet gemeente Arnhem tegen rattenoverlast?

Voordat je de rattenbestrijding inschakelt, is het goed om te checken wie er verantwoordelijk is voor het bestrijden van ratten. De gemeente Arnhem is namelijk niet altijd verplicht om een rattenplaag te bestrijden.

Gemeente Arnhem houdt zich bezig met de bestrijding van ratten in de buitenruimte. Dat is bijvoorbeeld op straat, in het park of in de (binnen)tuin van een gebouw van een woningcorporatie.

Zo schakel je gemeente Arnhem in bij een rattenplaag

Heb je ratten in de buitenruimte gezien? Dan is het belangrijk om dit snel te melden bij gemeente Arnhem. Zo doe je dat: neem contact op met ProZero, hun telefoonnummer is 0800-3666999. Zij komen dan gratis voor inspectie en bestrijding. Wil je het probleem van ratten online melden? Dat kan via de website Fixi.

Hoe herken je een rattenhol?

Bruine ratten maken graag een hol in de tuin of kelder. Ratten gebruiken vaak dezelfde routes. Door vet en vuil op het lichaam laten ze buiksmeer achter: vieze, donkere plekken.

Knaagschade

Ratten zijn echt knagers, dus waarschijnlijk zie je ook knaagschade. Ze knagen aan hout en plastic, maar ook aan aluminium en beton. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken als ze aan elektriciteitskabels knagen.

Loopsporen

Nog een signaal waar je aan merkt dat je ratten in huis hebt zijn poot- en staartafdrukken. De pootjes van bruine ratten laten een olieachtig spoor achter. Je kunt dit ook testen: maak de plek goed schoon en bestrooi het met een dun laagje bloem of talkpoeder. Controleer de dag erna op loopsporen.

Andere signalen

Ook hoor je krassende geluiden in de muur, onder de vloer of op zolder als er ratten rondlopen. En ze laten een geur van muskus en ammonia achter. Misschien vind je ook opengescheurde voedselverpakkingen of holen in de tuin. Die holen kunnen ook onder vlonders of in de schuur zitten.

Bron: Milieu Centraal, Ongediertebestrijding Rentokil

Hoe zie je het verschil tussen ratten en muizen?

Schrok je je kapot toen je een beest door je huis zag rennen, maar vond je het lastig te zien of het een rat of een muis was? Er is makkelijk achter te komen of je met muizen of ratten te maken hebt.

Zo heeft een muis in verhouding tot het lichaam grotere oren en een langere staart. Een rat heeft juist grotere poten en een grotere kop in verhouding tot het lichaam. De bruine rat (meest voorkomende soort in Nederland) heeft een dikker lijf en kortere staart.

Keutels en etensresten

Ook aan de etensresten zie je het verschil. Muizen knabbelen aan eten, terwijl een rat eten ‘snijdt’ met de tandjes. Dat verschil zie je aan de etensresten die de rat heeft achtergelaten.

De keutels van bruine ratten zijn donkerbruin van kleur en zijn breed in het midden en smal aan de uiteinden. Ze zijn ongeveer tien tot twintig millimeter lang. De uitwerpselen van muizen zijn ongeveer drie tot acht millimeter lang, zwart van kleur en korrelig van vorm. De keutels van ratten liggen vaak bij elkaar, terwijl muizen ze overal verspreid achterlaten.

Bronnen: Milieu Centraal, NVPB

We zochten nog veel meer voor je uit…

Kerstactie

Zet een Arnhemmer in het zonnetje

Nomineren maar! Welke Arnhemmer verdient een mooi kerstgeschenk?

Kerstengel

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Make-over! Velperweg in Arnhem verandert terug naar statige bomenlaan”

Make-over! Velperweg in Arnhem verandert terug naar statige bomenlaan

Velperweg Arnhem herinrichting
Ga naar “Dit zijn de gezondste gemeenten van Nederland (en zo scoort Arnhem)”

Dit zijn de gezondste gemeenten van Nederland (en zo scoort Arnhem)

Gezondste steden Arnhem
Ga naar “Karmapunten! Zo help je met jouw energiecompensatie een andere Arnhemmer”

Karmapunten! Zo help je met jouw energiecompensatie een andere Arnhemmer

energiecompensatie doneren

In onze gids

Ga naar “FortVier Schuytgraaf”

FortVier Schuytgraaf

 • Laakoever 401
 • Vrijetijd en uitgaan
 • Gesloten
Uitkijken over het water bij FortVierUitkijken over het water bij FortVier

Aanbiedingen

Ga naar “Mini Skyline Arnhem”

Mini Skyline Arnhem

 • Time For Nature
 • Geldig t/m 30 november 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 3,98 voor € 2,50”

Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 3,98 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Schoonmaker vakantiepark”

Schoonmaker vakantiepark

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Thuiswerk: Medewerker klantenservice ING”

Thuiswerk: Medewerker klantenservice ING

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Financieel Project Controller”

Financieel Project Controller

 • Agriterra
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice live chat”

Medewerker klantenservice live chat

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservice schade Nationale-Nederlanden”

Klantenservice schade Nationale-Nederlanden

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Winter Wonderland”

Winter Wonderland

 • Van 9 dec t/m 9 jan
Winter Wonderland
Ga naar “Kerstmarkt in Arnhem”

Kerstmarkt in Arnhem

 • Van 11 dec t/m 17 dec
Ga naar “Wonderlijke Familie Kerstshow”

Wonderlijke Familie Kerstshow

 • 18 december 2022
Wonderlijke familie kerstshowWonderlijke familie kerstshow
Ga naar “Inzicht in je relaties”

Inzicht in je relaties

 • T/m 2 dec
Ga naar “Wandeling met gids – WALK ALONG – SNERTWANDELING”

Wandeling met gids – WALK ALONG – SNERTWANDELING

 • 11 december 2022