MAG DAT: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Door Jolinda van Alfen 16 mei 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Met deze week: mag je satéprikkers bij het gft-afval gooien?

De barbecuetijd komt er weer aan en dat betekent dat heel wat satéprikkers de barbecue op vliegen. Je geniet vervolgens vliegensvlug van een lekker stuk vlees. Als alles naar binnen is gewerkt, blijft die prikker (of stokje, hoe je het wil noemen) over. Aan het eind van de avond gaat alles in de kliko met restafval, maar is dat wel de bedoeling? Moet de lege satéprikker inderdaad bij het restafval of tóch in de gft-bak? Een lastige…

Restafval of gft-afval?

Van alle afvalregels gaat je hoofd soms tollen en we snappen heel goed dat je het soms echt niet meer weet. De Arnhemse afvalwijzer maakt ons duidelijk of je satéprikker bij restafval of gft-afval moet. Restafval. Huh, die hadden wij niet verwacht, een prikker is toch van hout? Dat zou prima bij het gft-afval passen denken wij. Nou, daar hebben we het mis, deze prikkers kunnen namelijk van verschillende materialen gemaakt zijn.

Composteren duurt langer

Vaak zijn prikkers gemaakt van een combinatie van papier/karton, hout en kunststof en zijn nog geen volledig groenafval-product. Restafval dus. Maar wat als je nu zeker weten een 100 procent houten satéprikker hebt? Nou, die doet er al snel drie weken over om te composteren. Dat is veel langer dan het normale GFT-afval. Dus daarom kan de prikker beter bij het restafval gedaan worden.

Bij het restafval

Kijk, zo hebben we weer wat geleerd! Had jij dit gedacht? Het blijft een lastige, maar je weet nu dat je de satéprikker voortaan beter in de kliko met restafval kunt gooien.

Heb jij nog een leuke MAG DAT? Laat het ons weten via [email protected] of via dit formulier.

Lees ook:

nijhoffstraat sint marten arnhem

MAG DAT: je huis verhuren als je op vakantie bent?

Ga je deze zomer een paar weken op vakantie? Dan wil je misschien wel je woning in Arnhem verhuren a...

Arnhems mysterie: mag je nu wel of niet zwemmen in de Sint Jansbeek?

Het is nogal verleidelijk op een zwoele zomerdag, om even in de Sint Jansbeek te springen. Zeker afg...

MAG DAT: ballonnen oplaten in Arnhem?

Het is zo'n leuk gezicht: ballonnen oplaten tijdens een feestje, bruiloft of jubileum. Maar mag dat ...

adv.