Automobilisten opgelet! Wennen aan de milieuzone is voorbij
In 2018 is besloten dat Arnhem een milieuzone krijgt. Dit wil zeggen dat je binnen de milieuzone niet meer met...
Regels: je probeert je er misschien aan te houden, maar ken je ze wel allemaal? Soms weten we gewoonweg ook niet of er iets wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: mag dat? Dit keer: Als je geen ander plekje kunt vinden, mag je een niet-elektrische auto dan bij een oplaadpaal parkeren?
Het verkeer is één van de grootste oorzaken van ongezonde lucht in een stad. Om de luchtkwaliteit te verbeteren gelden er al regels in de Arnhemse binnenstad voor sterk vervuilde vrachtauto’s en personenauto’s. Maar ook het gebruik van elektrisch vervoer wordt gestimuleerd door de gemeente. Zo zijn er een flink aantal openbare laadpalen in Arnhem, hier kun je zien waar precies.
Maar mag iedereen zomaar parkeren op parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor elektrische auto’s? Het simpele antwoord is nee. Een niet-elektrische auto hoort niet op een parkeerplek met een oplaadpaal. Volgens een artikel van het AD moet een (elektrische) auto die bij een laadpaal geparkeerd staat, gebruik maken van de oplader. Auto-expert Niek Schenk beaamt dit: “Zelfs een elektrische auto mag er alleen maar staan als het snoer daadwerkelijk aangesloten is.”
Batterij vol? Dan moet dus ook de elektrische auto verplaatst worden zodat iemand anders zijn bolide weer kan opladen. In Arnhem wordt dat gestimuleerd door het connectietarief. Dit gaat in wanneer je e-auto aan een oplaadpaal verbonden is zonder dat deze oplaadt. Dit tarief is van toepassing tussen 9.00 en 21.00 uur in het betaaldparkeren en parkeervergunningen gebied van gemeente Arnhem. De kosten hiervoor zijn €1,20 per uur. Hier kunnen dus nog kosten bij komen als je kiest voor een oplaadpaal in betaald parkeren gebied.
In onze gids
Populaire rubrieken