Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: met je bromfiets op fietspaden en wegen

Door Brechtje van Dam 31 mei 2018

Zit je rustig op je fietsje om je heen te kijken over de uiterwaarden, raast er ineens een bromfiets langs je oor. Even schrikken! Ook scooters razen je regelmatig van beide kanten voorbij. Maar wat is nou de deal met die dingen; moeten ze op de weg, op het fietspad of mag het allebei? En voor welke scooters en bromfietsen gelden die regels in Arnhem? Wij zochten het voor je uit. 

Om te begrijpen waar je wel en niet mag komen met je snor- of bromfiets is het belangrijk om eerst onderscheid te maken tussen de verschillende soorten fietsen en de verschillende soorten fietspaden.

Waar rij ik op?

Wat een fiets is dat weten we natuurlijk wel. Die noemen we categorie 1. In die groep vallen ook fietsen met elektrische trapondersteuning. Categorie 2 zijn de snorfietsen. Deze kunnen maximaal 25 kilometer per uur en je bent niet verplicht een helm te dragen. De snorfietsen hebben een blauw nummerbord. Dan heb je nog de laatste categorie, de bromfietsen. Deze mogen maximaal 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom en 40 erbuiten. Je bent verplicht een helm te dragen en een bromfiets heeft een geel nummerbord.

mag dat fietspad brommer scooter snorfiets
fotocredit: Vraaghetdepolitie.nl

Soorten paden

En dan heb je nog allerlei verschillende fietspaden. Hier lijkt dus ook het probleem te zitten, want de meeste mensen weten het onderscheid niet te maken. Allereerst heb je het verplichte fietspad. Dit is een rond blauw bord met een fietsicoon erin. Fietsers moeten hier gebruik van maken, brommers en scooters mogen hier alleen buiten de bebouwde kom gebruik van maken, binnen de kom moeten ze op de rijbaan. Het ronde blauwe bord met een fiets- en bromfietsicoon betekent een verplicht fietspad voor zowel alle soorten fietsers, dus ook bromfietsers. (en scooters!)

Het onverplicht fietspad

bij dit laatste bord gaat het vaak fout: het rechthoekige blauwe bord met het woord ‘fietspad’ erop. Dit is een onverplicht fietspad en alleen bedoeld voor fietsers. Er mogen dus geen bromfietsers en snorfietsers op het pad rijden! Doe je dit alsnog dan riskeer je in Arnhem een boete van 95 euro.

Vooral bij de Bandijk in Arnhem gaan mensen het verkeerde pad op, waar een onverplicht fietspad en verplicht (brom)fietspad pal naast elkaar liggen.

mag dat fietspad brommer scooter snorfiets
fotocredit: malburger.nl

Dit zochten we al eerder voor je uit:

mag dat caravan camper

MAG DAT: Camper of caravan voor de deur parkeren in Arnhem

De zomervakantie komt langzaam in zicht. Dat betekent dat de caravan weer van stal kan worden gehaal...
bankje arnhem

MAG DAT: kan je zomaar een bankje op de stoep voor je huis zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
pizza pizzadoos mag dat arnhem gemeente

MAG DAT: Je pizzadoos in de papierbak gooien?

Zo, de pizzabezorger is geweest. Je pizza werk je naar binnen en vervolgens zit je met een vette, st...

 

Meer over

Gemeente

adv.